Norrbotniabanan, en kustnära järnväg mellan Umeå och Luleå, som Trafikverket planerar sker på bekostnad av samers rätt att utöva sin kultur. Den naturbetesbaserade renskötseln är …
Regeringen har i dagarna presenterat ett åtgärdsprogram mot rasism och hatbrott mot samer. Det innehåller uppdrag till flera myndigheter. Totalförsvarets forskningsinstitut ska särskilt granska förekomsten av …
För att få insyn i hur partierna tänker kring samiska rättigheter och klimaträttvisa har Amnesty Sverige och Amnesty Sápmi ställt fyra frågor. Det handlar om …
Sverige står inför stora utmaningar när det gäller utbyggnad av vindkraft och kraftnät. Omställningen till ett hållbart samhälle är nödvändig och akut, men den måste …
Amnesty Sápmi bjöd in Camilla Wikland från Hope Advokatbyrå och Elle Eriksson från Gällivare skogssameby till ett samtal om vindkraft i Sápmi.
Advokat Camilla Wikland är …
”Det pågår en opinionsbildning mot den samiska renskötseln, eller ska vi kalla det för uppvigling? I artikel efter artikel används skrönor och faktafel på ett sätt …
Sametinget kräver att alla pågående markexploateringar i Sápmi ska stoppas. Sametinget kräver också att regeringen återkallar tillståndet för en bearbetningskoncession för en gruva i Gállok. …
Foto: Regeringskansliet
Sanningskommissionen för tornedalingar, kväner och lantalaiset har lämnat sitt första delbetänkande till regeringen. Elisabet Fura, ordförande för kommissionen, skriver i sitt förord bland annat:
”Hur …
Foto: Charlotte Carlberg Bärg
”Äntligen”. ”Efterlängtat”. Det var några av kommentarerna under tisdagens invigning av Institutet för mänskliga rättigheter i Sverige. Flera av talarna och de 150 …
Det talas om klimatkrisen i valrörelsen. Inte så ofta, men visst berör politikerna då och då det enorma hot som mänskligheten står inför. Men visste du …
Mitt i livet inser jag att det är något som saknas. En stor pusselbit i mitt liv är borta. Min pappa dog i en olycka …
Kulturutskottet har föreslagit att riksdagen ska rikta en uppmaning – ett tillkännagivande – till regeringen om att utreda de juridiska, ekonomiska och praktiska förutsättningarna för …
Partierna i Sametinget uttrycker oro för ytterligare fragmentering av samernas traditionella marker när vindkraft planeras i Sápmi. Det visar en enkät som Amnesty Sápmi har …
Vinterstadens skoter- och fritidsförening i Kiruna har annonserat i flera tidningar i Norrbotten där de blandar kritik mot en statlig utredning, den så kallade renmarkskommittén, …
Den 1 maj 2022 blockerades vindkraftsbygget ”Twin Peaks” i Sollefteå kommun av några beslutsamma lokalbor som bokstavligen har satt sig i vägen för etableringen av …
När det rasbiologiska institutet öppnade för 100 år sedan var ALLA riksdagspartier överens om att det var en bra idé. Det var under en tid …
Den 5 april bjöd statssekreterare Nina Andersson in till sakråd om rasism mot samer. Fokus på mötet var att inhämta synpunkter och medskick till arbetet …
Runt, runt som rotorbladen på en vindturbin
Runt, runt som hjulen på en skogsmaskin
Du lyssnar efter vindens och skogens tystnad, men hör bara surr
Surr från vindturbiner …
Christina Allard, biträdande professor och docent i rättsvetenskap vid Luleå tekniska universitet, presenterade sin analys av regeringens beslut att ge Beowulf Mining en bearbetningskoncession i Gállok …
Arne Müller är journalist och författare till boken ”Smutsiga miljarder” om den svenska gruvnäringens miljöpåverkan. Han har skrivit boken ”Norrlandsparadoxen” där han granskar om satsningar på …
Det är hög tid att Luleå kommun upphör med hyggen på sin skogsmark. Kalhyggesbruket har utplånat mångformiga gammelskogar och ersatt dem med likåldriga trädodlingar. Pappers- …
Karolinska Institutet har en stor samling mänskliga kvarlevor från hela världen. De har under många år fått stark kritik och krav på återbegravning. Nu har Karolinska …
Amnesty beklagar djupt att regeringen sagt ja till Beowulf Minings ansökan om bearbetningskoncession för en järnmalmsgruva i Gállok. Beslutet kommer trots att berörda samebyar, Sametinget, FN-experter, …
När jag började arbeta som journalist för mer än 40 år sedan, hände det att jag möttes av ett nedlåtande ”lilla gumman”. En ledande manlig …
Johan Karlsson Schaffer är universitetslektor och forskare vid Institutionen för globala studier vid Göteborgs universitet. Han har fått finansiering via Riksbankens jubileumsfond till ett forskningsprojekt …
Gråträskfyndet är ett av de största metalldepåfynden som gjorts i Norrbotten. Det hittades 1897 av två bönder intill den lilla sjön Tjautjer, strax söder om …
Min nutid, dåtid och framtid. Dessa hotas av den tilltänkta etableringen av en vindkraftsanläggning i Hällberget som ligger på min grupps, Flakabergsgruppens, traditionella kalvningsland.
Min nutid hotas …
Anna Forsberg, same med anor från Gällivare skogssameby, medverkade under Minnesdagen – Hundra år i rasbiologiska institutets skugga den 17 februari 2022, arrangerad av Centrum …
År 1900 skrev Uppsalaprofessorn KB Wiklund om skogssamerna i Svenska Turistföreningens årsskrift: ”Enda lösningen är att avskaffa skogslapparna och göra dem till fjällappar, eller lämna …
Kerstin Andersson, initiativtagare till återbördandet av samiska heliga föremål från offerplatsen i sin hemby, medverkade under Minnesdagen – Hundra år i rasbiologiska institutets skugga den …
Principen om fritt och informerat förstahandssamtycke, FPIC, är en människorättslig norm baserad på grundläggande mänskliga rättigheter och urfolksrättigheter som rätten till självbestämmande och icke-diskriminering.
FN:s expertmekanism …
Juristen Marie B Hagsgård är president i Europarådets rådgivande kommitté för ramkonventionen om skydd för nationella minoriteter. Kommittén ska granska Sverige under det kommande året. …
Ina-Angelica Omma, aktivist, folkbildare och slöjdare, medverkade under Minnesdagen – Hundra år i rasbiologiska institutets skugga den 17 februari 2022, arrangerad av Centrum för mångvetenskaplig forskning …
Eva Forsgren, samisk aktivist och debattör, medverkade under Minnesdagen – Hundra år i rasbiologiska institutets skugga den 17 februari 2022, arrangerad av Centrum för mångvetenskaplig forskning …
Lis-Mari Hjortfors, samisk etnolog och berättare, medverkade under Minnesdagen – Hundra år i rasbiologiska institutets skugga den 17 februari 2022, arrangerad av Centrum för mångvetenskaplig forskning …
Mats Jonsson, författare och serietecknare, medverkade under Minnesdagen – Hundra år i rasbiologiska institutets skugga den 17 februari 2022, arrangerad av Centrum för mångvetenskaplig forskning om …
Regeringen har i dag beslutat att Lunds universitet får återlämna en mänsklig kvarleva från 1800-talet till Arjeplogs sameförening.
Kvarlevan donerades till universitetet 1852 och ursprunget är …
Amnesty Sverige ställer sig bakom den kampanj som Muonio sameby och Greenpeace driver. Det handlar om att skydda skogar på samebyns marker – skogar som är …
Freds- och utvecklingsforskning vid Institutionen för globala studier, Göteborgs universitet, utlyser en doktorandtjänst knuten till ett forskningsprojekt om juridiska tvister kring markrättigheter i Sápmi och …
Ärkebiskop Antje Jackelén och Åsa Nyström, biskop i Luleå stift, skriver ett öppet brev till representanter för regeringen. Detta med anledning av det kommande beslutet …
Kanadas regering har föreslagit att FN:s urfolksdeklaration ska införlivas i nationell rätt. United Nations Declaration on the Rights of Indigenous Peoples antogs av FN:s generalförsamling 2007 och …
Representanter för Centerpartiet, däribland vice partiledare Linda Modig, anser att Forum för levande historia bör få till uppgift att beskriva och informera om Sveriges förtryck av …
Idag har Amnesty Sverige, Amnesty Sápmi, Civil Rights Defenders, Fältbiologerna och Naturskyddsföreningen Norrbotten gjort ett gemensamt uttalande.
Det här med kärlek är ju väldigt subjektivt. Kärlek …
Ännu en gång har staten vänt ryggen till oss samer när man planerar att öppna en gruva i Gállok utanför Jokkmokk. En gruva som kommer …
Den 1 januari 2019 skärptes Minoritetslagen. I paragraf 5b står det att kommuner ska anta mål och riktlinjer för sitt minoritetspolitiska arbete. Nu har Östersunds …
Två forskare från Sveriges lantbruksuniversitet beskriver hur rätten att utnyttja olika marker bestämdes bland samer i Sverige från mitten av 1500-talet fram till slutet av …
Lina Nordquist från Liberalerna har nyligen ställt en fråga om hat och hot mot samer till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson, Socialdemokraterna. Hon skriver bland …
Öppet brev till näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)
Vi, undertecknande organisationer, skriver till dig angående regeringens ärende om bearbetningskoncession för området Kallak nr 1 (Gállok på samiska).
Berörda …
Amnesty Sápmi har granskat partiernas budgetförslag till Sametinget och budgetdebatten 1 december.
Den dåvarande S-MP-regeringen föreslog 61,8 miljoner. Här är övriga partiernas budgetförslag jämfört med regeringens (från …
Vi samer lever redan i en verklighet där markerna ständigt krymper och fragmenteras. Vi kräver att regeringsföreträdare, myndigheter, företag och beslutsfattare respekterar samers urfolksrättigheter och …
Nordiska museet i Stockholm förvaltar en av världens största museisamlingar av föremål och arkivhandlingar om samisk kultur och historia. Nu tar museet initiativ till en …
Redan första dagen på posten som näringsminister valde Karl-Petter Thorwaldsson (S) att uttala sig om gruvetableringar: ”Det är inte så att vi tar lätt på …
Under Mötesplats Ickevåld 2021 pågick ett samtal om osynliggörande av de övergrepp som har skett, våldet mot marken, skövling av skogen, hatbrott och urfolkskamp. Om samer …
May-Britt Öhman är docent i miljöhistoria och forskare vid Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism vid Uppsala universitet. Nu har hon fått finansiering till ett …
Under den allmänna motionstiden i riksdagen under hösten kom det in flera motioner, som handlar om vilken politik olika riksdagsledamöter vill se när det gäller …
Svenskar upplever att de har bristfälliga kunskaper om de nationella minoriteternas historia. Minst känner man till om tornedalingar, mest om urfolket samer. Yngre kan mindre …
Kultur- och demokratiminister Amanda Lind har bjudit in samiska organisationer för att diskutera minoritetspolitik och satsningar i budgetpropositionen 2022. De samiska företrädarna har skickat in …
Regeringens nationella plan mot rasism från 2016 var en besvikelse när det gäller urfolket samerna. Där fanns inte en enda åtgärd för att bekämpa rasism …
Den samiska pilgrimsfärden. Finns den? Jora.
Men den ser väldigt annorlunda ut, och för oss går den tyvärr inte till en helig plats. Men till ett …
Vardagsrasism handlar om rasism som uttalas i familjära och vardagliga situationer där avsändaren ser det som helt naturligt.
Människor kan säga saker som ”Nämen, du ser …
Låt Sametinget ansvara för och besluta om hur samiska kvarlevor ska hanteras. Det budskapet förmedlade Lilian Mikaelsson och Sigrid Sagka Stångberg till kultur- och demokratiminister …
Nio av tio svenskar ser näthat som ett hot mot demokratin. Varannan svensk som har utsatts för näthat, har blivit det på grund av sitt …
Vem äger rätten till marken? Vem bestämmer var renarna får beta?
”Alldenstund lapparna behöver mark i båda länderna ska det enligt gammal sedvana vara tillåtet att …
Två skribenter, som medverkade i tidskriften Astras historiska specialnummer, samtalar med chefredaktör Elliot Lundegård om deras texter, skrivande och aktivism.
Kerstin Andersson berättar dels om Amnesty …
De samiska kvarlevorna som förvaras i Uppsala bör återbördas och begravas. Det är ett resultat av den svenska statens rasbiologiska historia. Det skriver Kerstin Andersson, …
Som de flesta vet utsätts samer fortfarande för rasism, diskriminering och förmynderi. Detta på olika vis. Som i våras när Evelina Solsten, en ung tjej …
I fjol riktade FN:s råd för mänskliga rättigheter kritik mot Sverige när det gäller landets oförmåga att uppfylla urfolksrätten i förhållande till samer. Det skriver …
Ina Omma och Agnes Sehlstedt har nyligen startat en Facebookgrupp för att agera mot näthatet mot samer. ”Vi har funderat på hur man kan bemöta …
Historieskrivningen om svensk rasbiologi tenderar att oftast börja och sluta med Herman Lundborg. Även om Lundborg är den centrala gestalten, hade han nog inte kunnat …
Under våren 2021 har aktivister från Skogsupproret, ett samarbete mellan samiska och icke-samiska aktivister, utfört blockader gentemot det statliga företaget Sveaskog. Aktionerna har bidragit till …
Riksdagens kulturutskott debatterade kulturarvsfrågor den 5 maj 2021. Amnesty Sápmi publicerar här de debattinlägg som handlar om repatriering, det vill säga återbördande av samiska heliga …
Som största snackis på senare tid måste nog Sofia Jannoks motfråga till TV-programledaren Fredrik Önnevall utses. Sofia Jannok beskriver tröttheten inför alla märkliga ”Hur känns …
Den 13 maj var det exakt hundra år sedan en enig riksdag fattade beslut om att etablera ett rasbiologiskt institut i Uppsala. Nu, hundra år …
https://www.youtube.com/watch?v=XCKGMvLEqJg
”Mina hjärtefrågor är skogsbruk, exploatering och urfolksrättigheter”, säger Emy Suorra, same och renägare från Gällivare. Hon är aktiv i Fältbiologerna och Skogsupproret.
”Jag har alltid höra; …
Idag är vi inom Amnesty Sápmi grymt stolta. På Amnesty Sveriges årsmöte fick vi en fantastisk utmärkelse – STORA AKTIVITETSPRISET.
Så här lyder motiveringen:
”Den här gruppen …
Naturskyddsföreningen har idag presenterat en ny rapport om vindkraft. De lyfter fram vikten av respekt för urfolksrättigheter.
Naturskyddsföreningen skriver:
”Kopplat till vindkraftens påverkan på renar är dess …
”Stoppa Sveaskogs skövling i Sápmi”, skriver Hans Holma, Katarina Sevä och Ronny Nyström från Muonio sameby i en debattartikel i Svenska Dagbladet den 20 april. …
”Regeringen sänker Sverige som gruvnation”, skriver Lars Hjälmered, närings- och energipolitisk talesperson för Moderaterna i en debattartikel i Svenska Dagbladet den 18 april. Två planerade gruvor som …
Den 13 maj är det exakt hundra år sedan en enig svensk riksdag fattade beslut om att inrätta världens första statligt finansierade Institut för rasbiologisk …
Amnesty Sápmi har bjudit in alla riksdagspartier till ett panelsamtal om samiska kvarlevor och heliga föremål, som har förts bort från Sápmi och finns på …
Sameradion presenterar en analys av två högaktuella frågor:
Regeringen tvingades dra tillbaka förslaget till konsultationsordning i veckan, eftersom det inte finns stöd för förslaget i riksdagen.
Sametinget överlämnade igår en …
Ann-Helén Laestadius har skrivit en ny roman, Stöld, där hon skildrar det hat som finns mot samer. Som faktabakgrund till boken har hon läst över …
För en tid sedan var Lis-Mari Hjortfors på Carolina Rediviva, en del av Uppsalas universitetsbibliotek. Där finns samlingar från det ökända Rasbiologiska institutet som bildades …
Regeringen har idag beslutat att tillsätta en utredning som ska se över prövningsprocesser och regelverk för att säkerställa försörjning av innovationskritiska metaller och mineral. Det handlar om …
Nationalmuseum i Finland har beslutat att under hösten 2021 återföra – repatriera – sina samlingar av samiska föremål till det samiska natur- och kulturcentret Siida …
Jessica Wetterling, riksdagsledamot (V), ställde en fråga i riksdagen den 25 februari till kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) om återförande av samiska föremål och …
För drygt ett år sedan fick Talga AB tillstånd av Länsstyrelsen i Norrbotten att provborra efter grafit i Nunasvaara där Talma och Gabna samebyar har …
Sedan Luokta Mávas sameby i november 2020 ropade på hjälp – våra renar överlever inte – för att stoppa statliga Sveaskogs avverkningar i deras renbetesområde …
I århundraden har vi samer utsatts för övergrepp av den svenska staten.
Övergreppen idag är desamma som för 400 år sedan. De har bara moderniserats.
Vi samer …
I morgon, på den samiska nationaldagen 6 februari, hedrar vi minnet av de samer som utsattes för statens rasbiologiska undersökningar och minnet av de samer …
På lördag den 6 februari är det samernas nationaldag. Det firas i hela Sápmi, det vill säga Sverige, Norge, Finland och Ryssland.
Amnesty International Sverige har …
Vasa Vind har fått tillstånd att bygga en vindkraftsanläggning, som skulle påverka renbetes- och kalvningsområden för Gällivare skogssameby. Beslutet har överklagats, både av Vasa Vind, …
Den 2 september hade första avsnittet av Samesystrar premiär, med slöjdaren Anna-Stina Svakko som första gäst. Det är en podd, som produceras av Anna-Marja Persson från Hosjöbotten i Jämtland.
Att …
Idag är det ett år sedan den historiska domen i Högsta domstolen, som gav Girjas sameby rätten till upplåtelse av jakt- och fiskerätt ovanför odlingsgränsen …
Amnesty Sápmi och Folkuniversitetet Stockholm arrangerar en bokcirkel online med fokus på Sápmi under våren 2021, kvällstid klockan 18.00-19.30. FULLBOKAD.
25 FEBRUARI: Ann-Helén Laestadius bok ”Stöld” ges ut i …
Vi avslutar 2020 med att fira 10 positiva händelser under det gångna året:
Att Högsta domstolen den 23 januari gav Girjas sameby rätt mot staten när …
Efter att ha bott ett årtionde i Sverige kände jag att det fanns behov av en bok på engelska som förklarar samernas politiska kamp för …
Den 7 december publicerades ett historiskt beslut från FN:s kommitté mot rasdiskriminering, CERD-kommittén. Beslutet kommer att ha stor inverkan på samernas urfolksrättigheter i Sverige. Det …
Dan Jåma, prisbelönt fotograf. Vi träffades första gången när han tillsammans med Folke Rydén var USA-korrespondent. De fick Stora journalistpriset 1993 för det, och Dan …
Under den allmänna motionstiden i oktober inkom 23 motioner om samepolitik till riksdagen. Amnesty Sápmi har tidigare presenterat de motioner som handlar om två av …
Under höstens allmänna motionstid i riksdagen kom det in flera motioner, som handlar om vilken politik olika riksdagsledamöter vill se när det gäller samiska språk …
Under den allmänna motionstiden i riksdagen under hösten kom det in flera motioner, som handlar om vilken politik olika riksdagsledamöter vill se när det gäller …
På universitetsmuseet Gustavianum finns samiska kvarlevor, som grävdes upp runt förra sekelskiftet. Det har Samiska föreningen i Uppsala och Amnesty Sápmi reagerat på, rapporterar SVT Uppland.
Den …
”Jag är till en början tveksam till att skriva om repatriering, alltså återbördande, av samiska kvarlevor och kulturföremål. Jag är själv same och har släktingar som …
Idag återbegravdes kraniet efter en okänd samisk man från Lycksele vid en ceremoni på Berglunda kyrkogård i Lycksele. Hans kranium togs till Uppsala universitet i …
Kvarlevor efter samer och samiska kulturföremål har forslats till museer och institutioner runt om i vårt land, däribland Lunds universitet. Det är ett resultat av …
Medlemmarna i Amnesty Sverige har fattat följande beslut på årsmötet 2020:
Att Amnesty Sverige under de kommande åren ska fortsätta att utveckla det redan pågående strategiska arbetet …
Kvarlevor efter samer och samiska kulturföremål har forslats till museer och institutioner runt om i vårt land, däribland Uppsala universitet. Det är ett resultat av …
Karin Stenberg var skogssame, lärare och pionjär inom den samiska föreningsrörelsen i Sverige. Hon var en stark förkämpe för skogssamernas rättigheter och bevarande av den …
Radioprogrammet Konflikt belyser flera av Amnesty Sápmis prioriterade frågor:
Exploateringen av Sápmi (projektering av en gruva i Jåhkågasskas samebys renbetesområde utanför Jokkmokk)Markrättigheter (Högsta domstolens beslut som gav Girjas sameby …
Studio Ett belyser en av Amnesty Sápmis prioriterade frågor, nämligen återbördande av samiska kvarlevor och kulturföremål till Sápmi.
Oskar Östergren Njajta berättar om utvecklingen av det samiska …
Över tjugo politiska fångar från mapuchefolket i Chile hungerstrejkar. De kräver att staten ska respektera ILO-konventionen 169 om urfolksrättigheter.
Respekten för mapuchefolkets ekonomiska, medborgerliga, sociala och …
SVT Sápmi intervjuade två representanter för Amnesty Sápmi i Gállok under helgen.
”Det var ju på gång att Beowulf Mining skulle börja borra och då kändes …
Två representanter för Amnesty Sápmi deltog under helgens samling i Gállok utanför Jokkmokk. Gállok har blivit en symbol för motståndet mot exploateringar på traditionella samiska …
Idag, den 9 augusti, är det den internationella urfolksdagen, en dag som uppkommit för att påvisa den mångfald av kulturer som finns bland urfolk världen …
”Det är snart ett år sedan urfolksdagen den 9 augusti 2019, då ett tåg av allvarsamma människor bar tillbaka mänskliga kvarlevor till sina ursprungliga viloplatser …
Fyra organisationer i Umeå högtidlighåller den INTERNATIONELLA URFOLKSDAGEN den 9 augusti. Temat är rätten till repatriering och återbördande av samiska kvarlevor och offergåvor till Sápmi. …
Amnesty Sápmi har kritiserat regeringens hantering av ILO-konventionen 169. I en intervju med Sameradion undrade gruppsekreteraren Erik Törnlund NÄR regeringen ska påbörja ratificeringen av konventionen.
”Jag …
Erik Törnlund, gruppsekreterare för Amnesty Sápmi, intervjuas i Sameradion med anledning av att regeringen i början av juni meddelade att de inte har för avsikt …
Vi är besvikna över beskedet att regeringen inte följer internationella rekommendationer och omedelbart förbereder en ratificering av ILO-konventionen om urfolk. Regeringen borde vara bättre på …
Rasbiologerna försökte länge fastslå skiljelinjer mellan samer och den vita ariska mannen. De kom och mätte vårt folks skallar, plundrade våra gravar och tog nakenbilder …
Amnesty stärker sitt samiska arbete. Det rapporterar Sameradion och SVT Sápmi.
– När det gäller samiska frågor och urfolksrätten har svenska staten väldigt mycket kvar att …
För hundra år sedan inleddes tvångsförflyttningarna av renskötande samer i Sverige. Myndigheterna kallar lösningen för en dislokation, men på samiska föds ett eget ord; Bàggojohtin, tvångsförflyttning. …
Amnesty International välkomnar Högsta domstolens avgörande i Girjas-målet. Avgörandet sätter punkt för en över tio år lång process om rätten till upplåtelse av jakt- och …
Amnesty Sverige, Civil Rights Defenders och Landsförbundet Svenska Samer är chockerande över språkbruket som användes av staten i rättsalen i Girjasmålet. Det skriver företrädare för …
Det är med stor glädje Amnesty International tar del av beskedet att den svenska regeringen avser att, tillsammans med Sametinget, etablera en samisk sanningskommission. Beskedet …
På internationella urfolksdagen den 9 augusti återbördas kvarlevorna av de samer som mot sina familjers vilja förts bort från sina gravar. Amnesty ser positivt på …
Idag startar Amnesty Sápmi, en ideell grupp inom Amnesty International Sverige. Vi arbetar med information och opinionsbildning kring samiska frågor och rättigheter.
Vi kommer att fokusera …