Lokalbor blockerar vindkraftsbygge i Sollefteå kommun

Den 1 maj 2022 blockerades vindkraftsbygget ”Twin Peaks” i Sollefteå kommun av några beslutsamma lokalbor som bokstavligen har satt sig i vägen för etableringen av ännu en vindkraftsindustri i Norrlands inland. Det skriver Kim Hultgren, en av initiativtagarna till protesten, i ett pressmeddelande.

De är ett antal engagerade medborgare som har sett det nödvändigt att genom direkt aktion rikta uppmärksamheten på, och försöka sätta stopp för, den hänsynslösa exploatering av den norrländska landsbygden som just nu pågår över hela Sápmi. Med sina kroppar har de blockerat den väg som används för att anlägga vindkraftverk uppe på höjden i Salsjö.

”Detta är inget vi vill göra. Vi skulle helst slippa. Vi skulle hellre vilja fokusera på att gräva odlingsbäddar, ta hand om djuren, fiska, hugga ved, renovera bostäder, vårplöja, anlägga våtmarker, bygga sociala nätverk och klappa katter. Vi skulle mycket hellre vilja kämpa för att bidra till en positiv utveckling, en levande glesbygd och en restaurering av våra landskap än att försöka sätta käpparna i hjulen för det här koloniala projektet. Men nu när inga parlamentariska medel fungerar måste vi ju försöka med något annat”, säger Kim Hultgren. 

Sollefteå kommun bidrar redan i hög grad till Sveriges elproduktion. Det är landets näst största leverantör av vattenkraft med sina 26 vattenkraftverk. Till det kommer 111 vindkraftverk. Det har inneburit stora ingrepp i miljö och livsbetingelser och nu anser aktivisterna att det får vara nog.

Sedan Sollefteå kommun beslöt att godkänna planerna på tre nya vindkraftsindustrier i skogarna mellan Ångermanälven, Fjällsjöälven och Faxälven, det som nu kallas för Twin Peaks Salsjö, Twin Peaks Ranasjö, och Vindpark Vaberget, har det blivit allt mer uppenbart att dessa etableringar hotar hela bygden. I en tid då inflyttningen ökar med rekordfart, huspriserna stiger, skolorna fylls med nya elever och turisterna flockas till fiskevatten och vandringsleder hotas nu istället företag i närområdet av konkurs när naturen skövlas och livsbetingelserna försämras allt mer.

Det aktuella ingreppet medför ännu en inskränkning på samernas renbetesmarker. Sedan beslutet togs av Länsstyrelsen att bevilja tillstånd för dessa vindkraftverk har sametinget vid upprepade tillfällen kraftigt protesterat mott dessa intrång. Detta har Sollefteå kommun och länsstyrelserna i såväl Västernorrlands som Jämtlands län valt att helt bortse ifrån. Istället hävdar man hårdnackat att ”riksintresset för vindkraft går före riksintresset för naturvård och rennäring”.

Men vindkraftens förödande effekter verkar inte bara lokalt. Det handlar inte bara om lokalbefolkningen, rennäringen, störningarna, djurlivet och mikroplasterna.

”Det här får konsekvenser långt utöver vindkraftparken i sig. Det man ser, en vit pelare med tre roterande vingblad, är bara en liten del av vad ett vindkraftverk egentligen är. Ett vindkraftverk är också kablar, plattor, vägar, dränering, substationer, elledningar och master. Alla dessa material kommer någonstans ifrån. Det krävs också lastbilar som ska frakta material, grävmaskiner, tåg, skepp, och stora kranar. Och alla dessa maskiner drivs ju av diesel”, säger Kim Hultgren.

Vindkraftsindustrin är oundvikligen sammankopplad med andra väldigt smutsiga industrier. Framställningen av stål och cement är stora klimatbovar, och behövs i stora mängder vid anläggandet av ett vindkraftverk. Mera vindkraft innebär exempelvis järnmalm från Gállok, koppar från Aitik, Viscaria och Laver, sällsynta jordartsmetaller från Norra Kärr, cement från Gotland och nickel från Rönnbäcken. Det planeras just nu en dubblering av antalet gruvor för att tillgodose den så kallade ”gröna omställningen”. En omställning som behöver gruvbrytning, fossila bränslen, och som kör över lokalbefolkning och urfolk, är inget paradigmskifte. Det är bara mer av samma. Det handlar om ”grön kolonialism”.

”Den här kampen är för oss större än bara mot vindkraft lokalt. Det här är en kamp mot ett helt kolonialt system där de rika lever på bekostnad av naturen och glesbygden. Det är en kamp mot industrialiseringen av våra landskap. Det är en kamp för rent vatten, fasta berg, levande jordar och i slutändan för livet i sig. Nu får det faktiskt vara nog”, säger Kim Hultgren.

Vi kräver att skövlingen av våra kulturmarker stoppas.

Vi kräver ett omedelbart stopp för vindkraftsprojekten i Salsjö, Ranasjö och på Vaberget.

Engagerade invånare i Sollefteå kommun

Rulla till toppen