Lyssna

Svensk demokrati 100 år och ett mörkt kapitel i svensk historia

Utbildningsradion uppmärksammar 100 år av svensk demokrati. Demokrati handlar om så mycket mer än den allmänna rösträtt som infördes i Sverige 1921. De som inte är i majoritet riskerar att hamna utanför. Om minoriteter inte får ta plats, vad gör det då med demokratin?

Det här avsnittet handlar om statens relation till samerna – ett på många sätt mörkt kapitel i svensk historia.

Malin Brännström, same och jurist som forskar på samisk rätt, och Maja Hagerman, vetenskapsjournalist och författare, som har skrivit en bok om rasbiologen Herman Lundborg medverkar i programmet.

Lyssna på programmet här, Utbildningsradion, 28 minuter.

Söndagsintervju med Elin Anna Labba

Arbetet med den Augustprisade boken ”Herrarna satte oss hit” förändrade henne i grunden. Elin Anna Labba är journalisten som sökte sin släkts historia, men hittade en kör av samiska röster. Hör henne berätta.

Fotograf: Carl-Johan Utsi

”En Svensk Tiger: En podcast om modern historia” med Ola Larsmo och Fredrik Arnstad

Ett högaktuellt avsnitt (trots att det spelades in 2015) handlar om Rasbiologiska institutet.

Avsnittet tar avstamp från andra hälften av 1800-talet då rasbiologin kan sägas utvecklas parallellt med den gryende parlamentarismen och demokratins genombrott. Ola Larsmo och Fredrik Arnstad diskuterar skillnaden och olikheten mellan rasbiologi respektive rashygien. Avsnittet behandlar de övergrepp samerna utsattes för under denna rasbiologins tidevarv. Här får vi reda på varför Herman Lundborg var så fixerad vid just samerna. Här diskuteras och redovisas också varför Rasbiologiska institutet tappar i trovärdighet och bit för bit börjar plockas ner. 

Avsnittet kan spelas på appen Acast eller via deras hemsida.

Minoriteter i majoritetsstyret

Vad har samhället för ansvar gentemot sina minoriteter? Kanske finns det ett värde också för majoriteten att respektera och erkänna fåtalet, dess identitet, språk och religion.

Kanske är rentav minoriteternas kulturer en del av majoritetssamhällets kulturarv? 

Om förhållandet mellan majoriteten och minoriteterna samtalar filosofen och professorn i mänskliga rättigheter Lena Halldenius med professor emeritus i socialpsykologi Lasse Dencik och Marie Hagsgård, jurist och president i Europarådets rådgivande expertkommitté för ramkonventionen om skydd för nationella minoriteter. Programledare är Lars Mogensen.

Sveriges Radio. Programmet är 44 minuter.

Elsa Laula – rebellen från Sápmi

Det här är berättelsen om den samiska pionjären Elsa Laula Renberg. En envis och okuvlig aktivist som banade vägen för reformer – men som stångades mot ett samhälle som inte var redo för en sådan som hon.

Elsa Laula föddes 1877 i Tärnaby. Hon var en dåtidens feminist och en frihetskämpe. Hon kämpande hela sitt liv för att förbättra förhållandet för det samiska folket.

P3 Historia (49 minuter)

Samtal om försoning mellan Svenska kyrkan och samerna

Försoningsgudstjänsten i Uppsala domkyrka den 24:e november var ett sätt för Svenska kyrkan att be det samiska folket om ursäkt för alla de historiska övergrepp som de deltagit i. Nu fortsätter försoningsprocessen med bland annat åtta åtaganden från kyrkan, men hur förhåller sig kyrkan till den mark de förvaltar och som en del samer gör anspråk på?

Hör Eva Nordung Byström, biskop i Härnösands stift och ledamot i Svenska kyrkans samiska råd, Erik-Oscar Oscarsson, präst och som länge varit aktiv både i sametinget och i kyrkopolitiken för Visk, Vänstern i svenska kyrkan, Mats Jonsson, serietecknare som tecknat boken ”När vi var samer” och Joseph Knevel, reporter på Sveriges Radio som bevakar samiska frågor.

Lyssna på Människor och tro, Sveriges Radio, 45 minuter

”Samesystrar” med Anna-Marja Persson

Samesystrar är en podcast med syfte att hedra och lyfta starka samiska kvinnor som på sitt sätt arbetar för det samiska samhället eller som har en historia att berätta. Varje avsnitt består av ett samtal mellan två kvinnor där man öppet och med mycket mod talar om olika ämnen som berör.

Boazu váimmus – Renen i mitt hjärta

I dokumentären har Sameradion följt renskötaren Per-Erik Stenberg från Laevas sameby i Norrbotten. Samebyn har sina vinterbetesmarker i Gällivare, Kiruna och Pajala kommun. Klimatförändringarna påverkar renarnas möjligheter att hitta naturbete. Per-Erik Stenberg är tvungen att stödutfodra renarna för fjärde vintern i rad . 

Lyssna på radiodokumentären, 83 minuter.

Samer i Uppland – nya rön

Vetenskapsradion Historia besöker de sydligaste samiska boplatserna som har hittats i Sverige. Det är ett sameviste och sockenlappboställe i norra Uppland från en tid när staten började fördriva samer från södra Sverige till fjällvärlden. 

Vad vet du om fördrivningen av sydsamer? Har du hört talas om systemet med sockenlappar?
Programmet sändes 2021-09-17. 
Lyssna och lär, 45 minuter.

Rulla till toppen