Två representanter för Amnesty Sápmi deltog under helgens samling i Gállok utanför Jokkmokk. Gállok har blivit en symbol för motståndet mot exploateringar på traditionella samiska marker. Det planerade gruvområdet ligger inom samebyn Jåhkågasskas åretruntmarker och är ett viktigt betesområde för samebyns renar.
”Arvet vi fick är vårt förbannade ansvar. För våra barn och alla de som kallar markerna för sitt hem. Vi ger aldrig upp!”, säger Henrik Blind, same och ledamot (MP) i kommunfullmäktige i Jokkmokk.
Ett 30-tal personer, som kämpar mot det brittiska gruvbolaget Beowulf Mining och deras planer på en gruva intill världsarvet Laponia och nationalparken Sarek, samlades i helgen för att diskutera framtiden. Hur ska de stoppa gruvbrytningen i detta känsliga område genom opinionsbildning och icke-våldsmanifestationer?
Polisen reagerade med en större polisinsats med polisbussar på plats och helikoptrar, som hovrade över området. När journalisten Tobias Poggats från Sameradion frågar polisens insatsledare vad de gör här, svarar han inte och hänvisar till polisens presstjänst. Enligt presstjänsten är de där för att garantera säkerheten och ordningen för människorna som träffas i Gállok.
Samen och gruvmotståndaren Tor L. Tuorda håller inte med. Polisens närvaro, utan att säga vad de gör där, gör deltagarna oroliga, menar han.
”Jag tycker det är rent förskräckligt att polismakten ödslar sådan kraft på en fredlig manifestation”, säger Tor L. Tuorda till Sameradion.
”Vi har vandrat i området och sett kalhyggen och borrhål efter det brittiska gruvbolagets provborrningar. Vi har varit med på workshops och samtalat med samer om hur Amnesty Sápmi kan försvara samernas mänskliga rättigheter och urfolksrätten”, berättar Christofer Sjödin.
Från Gállok ser man Lule älvdal där det finns flertusenåriga boplatser och visten som nyttjats under flera hundra år. Det ligger nära Sareks nationalpark, Sveriges största högfjällsområde som ingår i världsarvet Laponia. Det är här gruvan planeras.
”Markerna, det levande som finns där, arvet och berättelserna som är knutna till dem. Något som definierar oss och knyter oss till platsen. Det är långt mer värdefullt än den järnmalm som ligger i marken. Det handlar nämligen om något så grundläggande som att få vara människa. Fullt ut”, skriver Henrik Blind på Facebook.
Protester mot det brittiska gruvbolaget Beowulf Minings gruvplaner i Gállok pågick även utanför deras huvudkontor i London under helgen.
”Amnesty Sápmi kommer att fortsätta bevaka gruvfrågan i Gállok med fokus på urfolksrätt”, säger Josefin Lämås.