En av Sveriges främsta skogskämpar har gått ur tiden

Det är med tungt hjärta vi meddelar att en av våra främsta naturskyddare, Naturskyddsföreningens hedersmedlem, skogskämpen Björn ”Biernna” Aslak Mildh har lämnat oss den 17 oktober 2022. Det skriver Naturskyddsföreningen Norrbotten på sin webbplats. Barnläkaren och skogskämpen Björn Mildh blev 82 år.

Björn har i över 20 år jobbat aktivt och idogt med att värna de återstående naturskogarna i norra Sverige. Som pensionerad barnläkare ansåg han skogen vara sin sista patient och brukade skämtsamt identifiera sig som specialist i barnaålderns och skogsbrukets invärtes sjukdomar och visst var han just det.
Björn skrev under åren hundratals brev till skogsbolag, beslutsfattare och myndighetsanställda, där han tydligt och sakligt förde skogens talan och alltid med urfolket samerna i åtanke. Ett arbete som på senare år blev mycket uppskattat hos bland annat Maskaure sameby i Arvidsjaur i och med att samebyns renbetesmarker ständigt krymper till följd av skogsbolagens hänsynslösa framfart.

Björns livslånga intresse för naturen och urfolket samerna har bidragit till att många naturskogar fortfarande står kvar och vissa till och med blivit skyddade. Björn var en enorm källa till kunskap, erfarenhet och inspiration för alla som på något sätt korsade hans vägar. För att inte nämna hans finska sisu som så många gånger har kommit väl till pass när skogsbolagen slagit dövörat till eller skogskampen har fått sig en törn. Björn var född och uppvuxen i Finland, i Åbolands skärgård. Sedan början av 1970-talet arbetade han som barnläkare och när han 2005 gick i pension blev skogen – den sista patienten – hans heltidssyssla.

Björn har under åren mottagit priser och utmärkelser som bekräftar honom som furornas beskyddare. Redan 2000 mottog han Piteå kommuns Miljövårdsstipendium. Året efter mottog han 2001 Naturskyddsföreningen i Norrbotten läns Naturskyddspris och 2005 Naturskyddsföreningens Silverplakett. År 2006 hedrades han med Steget Föres Urskogsstipendium och 2010 utsågs han av tidningen Miljöaktuellt som den miljömäktigaste personen i skogsbranschen. Till och med mäktigare än Skogsindustriernas VD. Björns gedigna arbete medförde även att han 2014 utnämndes till hedersmedlem i Naturskyddsföreningen.

Utöver detta har han medverkat i flertalet dokumentärer, nyhetsinslag och intervjuer. Bland annat tog han och Leif Lundberg, Maskaure sameby, ut media vid flertalet tillfällen till akut hotade renbetesmarker och naturskogar. Samma områden som Sveaskog inte ansågs vara skyddsvärda. 

Björns skogskamper har rapporterats hos både NatursidanGreenpeaceAmnesty Sápmi och inte minst hos Skydda Skogen, en organisation han vurmade för och som han ansåg vara en nyckel i sitt arbete. En annan persons arbete han var mycket tacksam för var Lisa Röstlund vars arbete som granskande journalist på DN synliggjorde det han under så många år har bevittnat. Lisa Röstlund har lagt ut en tråd på Twitter med flertalet av Björns bildbevis på det svenska skogsbrukets förödande konsekvenser. Du som har Twitter – retweeta gärna bilderna via länk här. 

Sista tiden fokuserade Björn på att belysa Svenska kyrkans skogsbruk och brevet i augusti 2022 till avgående ärkebiskop Antje Jackelen blev ett av hans sista. Du kan läsa brevet till ärkebiskopen här. 

Vi vet att Björn värnade kommande generationers arbete inom Sápmi högt och han förmedlade tydligt i de senaste mejltrådarna att det nu är dags för de yngre att ta över och det är precis här vi, medlemmar och aktiva inom Naturskyddsföreningen här i norr, får ta vid och fortsätta kampen för skogarna. Vill du engagera dig och fortsätta Björns kamp för att belysa och förändra skogsbruket här i norr är du välkommen att höra av dig. Tillsammans är vi starka!

Våra tankar går till hans fru Christina, barn och övrig familj. 

Tack Naturskyddsföreningen Norrbotten för att Amnesty Sápmi fick publicera ert minnesord över Björn Mildh!

Översta bilden är tagen på Nammatj i Sápmi på 1970-talet.

Rulla till toppen