Vardagsrasism mot samer – läs och lär dig mer

Vardagsrasism handlar om rasism som uttalas i familjära och vardagliga situationer där avsändaren ser det som helt naturligt.

Människor kan säga saker som ”Nämen, du ser ju inte ut som en same… Jag träffade en äkta same en gång. En sån där liten kvinna med sneda ögon och höga kindknotor”.

Eller på en middag när någon i sällskapet förstår att en av gästerna är same: ” Varför kan inte samerna hålla koll på sina renar? Jag är så less på alla renar på vägarna.” Eller till synes oskyldiga frågor som ”Är du hel- eller halvsame?”

Vardagsrasismen uttalas och bekräftas på personalmöten, i vardagliga samtal, jobbintervjuer, skolan, nyhetsrapportering, politiska debatter, inom sjukvården och i många andra sammanhang.

För fyra år sedan samlade Sameradion & SVT Sápmi in personliga vittnesmål om vardagsrasism via sociala medier – Facebook, Instagram och Twitter under hashtag #vardagsrasismmotmigsomsame. Det har resulterat i en skrift som gav ut 2017.

Vill du beställa skriften? Hör av dig till oss via e-post: info@amnestysapmi.se så kommer projektledaren Katarina Hällgren att posta ett exemplar till dig utan kostnad så länge lagret räcker. Skriv i ämnesraden: Vardagsrasism.

Rulla till toppen