Urfolk och minoriteter samlas under Stockholm Pride

I år deltar urfolket samerna tillsammans med de fyra nationella minoriteterna – judar, romer, sverigefinnar och tornedalingar – i en gemensam gå-grupp under Prideparaden i Stockholm den 5 augusti. Initiativet kommer från Amnesty Sápmi och Sameföreningen i Stockholm.

– Årets tema är mångfald. Vi hoppas att vår del av paraden blir färgstark, glittrig och oförglömlig och att människor från alla nationella minoriteter deltar tillsammans med oss. Det blir en unik manifestation, säger projektledaren Madeleine Körössy. 

Romer i Stockholm och Magasin Dikko har anslutit sig som medarrangörer till urfolks- och minoritetsgruppen i paraden. 

– Romer möter en sorts fördomar i majoritetssamhället. Hbtqi-personer i det romska samhället möter en annan sorts fördomar. Därför vill vi visa att vi finns, alla vi som står för att människor måste få älska vem man vill. Det handlar om mänskliga rättigheter”, säger Britt-Inger Hedström Lundqvist, ansvarig utgivare för Magasin Dikko.

– Vi har fått positiv respons även från de andra minoriteterna. Dessutom hoppas vi att urfolk från andra länder också ansluter till vår grupp i paraden. Vi går för mänskliga rättigheter, så vi önskar verkligen att alla känner sig välkomna i den fantastiska manifestation som Pride är, säger Madeleine Körössy.

Pride House

Magasin Dikko, Amnesty Sápmi och Sameföreningen i Stockholm deltar med bokbord den 3 och 4 augusti på Pride House, Clarion Hotel vid Skanstull på Södermalm i Stockholm. 

Linda Lundqvist och Britt-Inger Hedström Lundqvist håller tre föredrag: 

  • En minoritet i minoriteten – romer och i en resandefamilj
  • Resandefolkets berättarkultur, språk, lyrik och musik
  • Demokrati, tidningen och förlaget Dikko samt den kommande boken Feminiqa – berättelser om motstånd.

Foto: Amnesty Sápmi och Sameföreningen i Stockholm, Prideparaden 2022

Rulla till toppen