Samesystrar – en podd

Den 2 september hade första avsnittet av Samesystrar premiär, med slöjdaren Anna-Stina Svakko som första gäst. Det är en podd, som produceras av Anna-Marja Persson från Hosjöbotten i Jämtland.

Att det blev en podd med fokus på samiska kvinnor har att göra med hennes egen bakgrund och uppväxt, ”, säger Anna-Marja Persson i en intervju på samer.se.

”Min mamma har uppfostrat mig i den andan. Hon var ensamstående med mig och lärde sig det mesta själv, jaga, slakta, stycka kött, fiska, slöjda, bygga hus, renskötsel, tämja renar, jobba med turism. Hon är ett praktexempel på en stark samisk kvinna.”

Anna-Marja Persson vänder sig till alla, både samer och icke-samer. På Facebooksidan Samesystrar har hon summerat den första säsongens samtal, bland annat så här:

  • Min nya gudmor @astu.design delar med sig om livets sårbarheter, att välja ett icke-normativt liv och att öppet erkänna psykisk ohälsa och be om hjälp.
  • Spralliga och humoristiska @tjåenieh berättar om sin ofrivilliga barnlöshet med glimten i ögat, och hennes jobb som samisk illustratör.
  • Om kärleken till dans tar @ebbajoks med oss på och vi dansar både i Paris, Ankarede och revitaliserar den samiska dansen.
  • Samisk identitet och tankar om hierarkier och livet som sydsamisk kvinna berättar @ina.omma om hur bra som helst.
  • @marainens_silver delar med sig om förlusten och sorgen att förlora två av sina söner i självmord. Ett gripande och kärleksfullt samtal på samma gång.

Amnesty Sápmi gratulerar till den första säsongen av Samesystrar och önskar Anna-Marja Persson lycka till med kommande samtal i podden.

Rulla till toppen