Mediernas ansvar för hat mot samer och dödade renar

”VK-Media är strategisk partner till Rally Sweden och sportjournalisternas vinklade rapportering har under lång tid eldat på hat mot samer”, skriver Lena Maria Nilsson, ordförande för Såhkie, Umeå sameförening i ett brev till medlemmarna. 

Hon har samtalat med Erik Isberg, ansvarig utgivare för Folkbladet, bland annat om en podd som sändes 5 februari med rubriken ”Kan Rally Sweden fortfarande stoppas”. Erik Isberg tyckte att dialogen mellan en journalist och sportchefen var oproblematisk. Lena Maria Nilsson lät ChatGPT göra en textanalys av podden. Hon frågade ChatGPT om det finns anledning att tro att personerna är neutrala i frågan om Rally Sweden. Så här svarade ChatGPT:

Nej, det finns flera tecken på att personerna i samtalet inte är helt neutrala i frågan om Rally Sweden. Här är några skäl till varför: 

1. Tydligt stöd för att rallyt ska genomföras 

   – Sportchefen Marcus Isaksson slår fast direkt att ”Nej, alltså det [att stoppa rallyt] kommer aldrig att bli.” Detta ger en känsla av att rallyt ses som oundvikligt och att samebyarnas protester inte tas på allvar som en potentiell stoppfaktor. 

   – Det sägs att ”allt är väl någonstans frid och fröjd” efter att länsstyrelsen gett sitt godkännande, vilket tonar ner konflikten och antyder att rallyts sida redan har vunnit. 

2. Samebyarnas invändningar ifrågasätts eller marginaliseras 

   – Det påpekas flera gånger att *inte alla* samebyar motsätter sig rallyt, vilket minskar intrycket av att det finns en bred kritik från samiskt håll. 

   – Samebyarnas krav på ekonomisk ersättning nämns men framställs som något som Rally Sweden inte kan acceptera, utan att diskutera varför samebyarna anser det nödvändigt. 

   – Det nämns att samebyarna hade tre veckor på sig att överklaga men att ingen överklagan inkommit än, vilket kan tolkas som en subtil kritik om att de agerar sent. 

3. Rally Swedens perspektiv dominerar

   – Rallyorganisationen beskrivs som mån om att hitta en lösning och som försiktig i sin kommunikation, utan att ifrågasättas eller ställas till svars. 

   – Det antyds att rallyt på lång sikt kan ignorerar samebyarnas motstånd eftersom ”länsstyrelsen har ju sagt att det går att köra rally även om samebyarna säger nej.” 

4. Språk och inställning till konflikten 

   – Konflikten beskrivs som ”smågnabb” och ”strul”, vilket förminskar samebyarnas kritik och ger intryck av att det handlar om administrativa hinder snarare än grundläggande rättighetsfrågor. 

   – Sportchefen säger att det är ”jättekonstigt” att konflikten fortfarande är så infekterad efter fyra år, vilket antyder att han tycker att samebyarna borde ha släppt frågan eller kommit överens vid det här laget. 

Slutsats 

Personerna i samtalet ger intryck av att luta åt Rally Swedens sida snarare än att vara helt neutrala. De presenterar konflikten som något som borde ha varit löst, förminskar samebyarnas protester och framställer rallyt som något som i praktiken inte kan stoppas. Samtidigt ges en viss förståelse för att det finns en historia av problem, men det övergripande budskapet är att rallyt kommer att genomföras och att samebyarnas motstånd mest är ett besvär.

Foto: Renar som dödades under helgen 8-9 februari i Rans sameby där rallyt körs. Fotograf Maidi Eira-Andersson

Rulla till toppen