Svenska kyrkan: Undanta heliga platser från skogsbruk

I Svenska kyrkans skogsutredning finns ett förslag om att HELIGA PLATSER för samerna ska undantas helt från skogsbruk och dessa platser ska förvaltas gemensamt av samerna och kyrkan. 

Utredaren lyfter fram FN:s urfolksdeklaration, som antogs 2007. Där står bland annat att urfolk har rätt att:

  • utöva sin kultur och sina traditioner (artikel 11). 
  • utöva sin egen religion och andlighet och de ska ges tillgång till sina heliga platser (artikel 12). 
  • bibehålla och stärka sina andliga relationer till traditionella marker och upprätthålla sina förpliktelser kopplade till marker till kommande generationer (artikel 25). 

Ur rapporten, sidan 250: ”Under utredningsarbetet har det framförts önskemål till Svenska kyrkans företrädare från samiskt håll om att kyrkan, som en del av försoningsprocessen, borde bistå samer i att få tillgång till heliga platser och områden. Det kan röra områden som redan förvaltas av Svenska kyrkan som en del av prästlönetillgångar. Det kan också vara andra markområden eller platser som idag inte förvaltas av kyrkan”. 

”Utredningen bedömer att Svenska kyrkan kan främja samisk tillgång till sådana platser inom ramen för de markköp och omarronderingar som görs som en del av egendomsförvaltningarnas ordinarie verksamhet. Syftet med att skydda sådana heliga platser är att visa respekt för samisk andlighet och kulturell förståelse”. 

”Under kartläggningsarbetet har önskemål om samförvaltning av marker framförts av samiska företrädare. Utredningen har dock inte kunnat få närmare besked om hur man skulle vilja att sådan samförvaltning utformas eller vad det skulle innebära. Utredningen bedömer dock att det vore naturligt att områden som identifieras som religiösa och kulturella platser av betydelse förvaltas gemensamt av samiska intressenter och Svenska kyrkan. Det rör sig sannolikt om mindre geografiska områden och en mindre grupp intressenter som ska vara med och bestämma. Att tillsammans utforma former och principer för en sådan samförvaltning vore ett ytterligare sätt att utveckla Svenska kyrkans markförvaltning och samiskt inflytande i kyrkan”.

För en del samer är det viktigt att hålla de heliga platserna hemliga. Andra tycker att platserna borde få ett juridiskt skydd. Det framkommer i en undersökning som Kerstin Andersson och Hannah Edenbrink Andersson nyligen har presenterat i boken ”Var är sejtens hem? Gånnå l siejde ruopto?”.

När Svenska kyrkan föreslår att platserna ska skyddas aktualiseras frågan om att eventuellt dokumentera de heliga platserna, åtminstone de som finns på marker som förvaltas av Svenska kyrkan. 

Amnesty Sápmi ser fram emot att följa diskussionerna om kyrkans förslag under det kommande året.

Svenska kyrkans skogsutredning ”Kyrkan och skogen – ansvar, handling och hopp” kan du ladda ner genom att klicka på länken.

Rulla till toppen