Fyra organisationer i Umeå högtidlighåller den INTERNATIONELLA URFOLKSDAGEN den 9 augusti. Temat är rätten till repatriering och återbördande av samiska kvarlevor och offergåvor till Sápmi. Vi bjuder på föredrag, uttalanden, presentationer, tipsrunda, mingel och samvaro. Och jojk såklart!
Tid: 12.00 – 15.30
Plats: Tráhppie, Helena Elisabeths väg 4 i Umeå. Vi håller oss givetvis till rådande rekommendationer beträffande covid-19: Maximalt 50 personer på eventet samtidigt. Det går även att delta online, se nedan.
Program
12.00 Tráhppie öppnar. Fika och soppa finns att köpa.
13.00. Inledningsjojk av Ann Salomonsson och presentation av dagens program.
13.15-13.30. Tal av Ingrid Inga, ordförande i Sametingets kulturnämnd: Repatriering av samiska kvarlevor – vägen framåt? Via länk.
13.30-14.00. Föredrag av Kerstin Andersson: Unna Saiva – en samisk offerplats som skändats. På plats samt via länk.
14.15-14.45. Samma föredrag av Kerstin Andersson, men med nya åhörare om det kommer fler än 50 personer till Tráhppie.
15.00. Vinnare av dagens tipsrunda presenteras. Prisutdelning och avslutningsjojk av Lena Maria Nilsson.
Under urfolksdagen finns möjlighet att prata med Såhkie – Umeå sameförening, Amnesty Sápmi och End Ecocide Sweden, som finns på plats på Tráhppie.
Delta online: Det går att delta via länk, Zoom:
https://umu.zoom.us/j/69318255437?pwd=OE5aQnZSYTZyU3lONVhyOGtGMWRjZz09
Mötes-ID: 693 1825 5437
Lösenord: 587313
Arrangörer: Såhkie – Umeå sameförening, Amnesty Sápmi, End Ecocide Sweden, och Várdduo – Centrum för samisk forskning vid Umeå universitet (medarrangör endast för onlineprogrammet via Zoom).
Föredraget om Unna Saiva av Kerstin Andersson
Arkeologen Gustaf Hallström kom till den samiska offerplatsen i Unna Saiva år 1915. Han skriver att plundringar av offerplatser ”betraktades med ogillande av den äldre befolkningen”. Trots det drog sig inte Hallström för att gräva upp och forsla bort över 600 föremål från platsen. De förvaras sedan dess i lagerlokaler på Historiska museet i Stockholm.
Kerstin Andersson, medlem i Amnesty Sápmi, är same och bördig från byn Lillsaivis intill offerplatsen. Hon är engagerad i frågan om att de samiska offergåvorna från Unna Saiva ska flyttas från Historiska museets källare till en värdigare placering i Sápmi.
Fotografier från återbegravning av samiska kvarlevor i Lycksele 2019: Molly Grönlund Müller
Fotografier, föremål från Unna Saiva: Kerstin Andersson