2025.  FN:s råd för mänskliga rättigheter granskar Sverige

FN:s råd för mänskliga rättigheter granskar för närvarande Sveriges efterlevnad av de mänskliga rättigheterna och om Sverige har vidtagit åtgärder baserat på rådets rekommendationer från den senaste rapporteringen år 2020. Granskningen kallas Universal Periodic Review (UPR) och genomförs vart femte år.

Inför granskningen överlämnar regeringen en rapport till FN:s råd för mänskliga rättigheter. Dessutom sammanställer kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) kompletterande information från internationella granskningsorgan. Civilsamhället har också möjlighet att lämna rapporter. Det kallas ofta parallellrapporter.

Regeringen har lämnat en rapport där de ger svar på hur de har hanterat de rekommendationer som Sverige fick vid den senaste granskningen år 2020. Då fick Sverige 300 rekommendationer. Den dåvarande regeringen accepterade 214 av dessa rekommendationer. Här kan du läsa regeringens rapport 2025 till FN:s råd för mänskliga rättigheter: https://amnestysapmi.se/wp-content/uploads/2025/03/National-Report-from-Sweden-in-the-fourth-cycle-of-UPR-2025.pdf

Amnesty Sápmi har granskat Sveriges svar till FN:s råd för mänskliga rättigheter. Vi är förundrade över att regeringen skriver att de arbetar för en ratificering av ILO-konvention 169 om urfolk och stamfolk. Vi har ställt en fråga till Utrikesdepartementet för att få klarhet i vilket departement som handlägger ärendet (vi har inte fått något svar). Vi lämnar en rad förslag, bland annat:
▶ Ratificera ILO-konvention 169
▶ Finansiering av undervisning av samiska språk
▶ Högre straffvärde för avsiktligt dödande av renar
▶ Införande av fitt och informerat förhandssamtycke (FPIC) i konsultationslagen
▶ Inkluderande av alla samer som rättighetsbärare i lagstiftning (inte enbart medlemmar i samebyar)
Läs våra rekommendationer här: https://amnestysapmi.se/wp-content/uploads/2025/03/2025-02-21-Univeral-Periodic-Review-SWEDEN-comments-from-AMNESTY-SAPMI.pdf

Institutet för mänskliga rättigheter har lämnat en parallellrapport. De skriver: Traditionella samiska näringar hotas både av klimatförändringar och åtgärderna som införs för att motverka dem, såsom stora infrastruktursatsningar och mineralutvinning i Sápmi. Samernas rätt till delaktighet, inflytande och fritt och informerat förhandssamtycke (FPIC) respekteras inte tillräckligt i beslut om markanvändning. De rekommenderar:
▶ Säkerställ att lagstiftning och rättstillämpning överensstämmer med internationell urfolksrätt, inklusive principen om fritt och informerat förhandssamtycke (FPIC).
▶ Säkerställ, i nära konsultation med samerna, att beslut om markanvändning i deras traditionella områden inte skadar samernas kultur, språk eller identitet.
Här kan du läsa deras rapport: https://mrinstitutet.se/rapporter/rapport-infor-upr-granskning-av-sverige/

Fonden för mänskliga rättigheter har lämnat en parallellrapport där de ger bland annat följande rekommendationer:
▶ Genomför lagstiftningsåtgärder för att erkänna samernas rättigheter till traditionella marker och resurser
▶ Lös den rättsliga diskriminerande uppdelningen mellan samiska grupper i samarbete med samer
▶ Garantera, både i lag och i praktiken, samernas fria och informerade förhandssamtycke  (FPIC) i alla beslut som berör dem
▶ Ge samiska aktörer rättshjälp i administrativa och rättsliga processer
▶ Förse Sanningskommissionen med nödvändig kapacitet och resurser och genomföra dess rekommendationer i nära samråd med samerna
▶ Ratifiera ILO-konvention 169
Här kan du läsa deras rapport: https://mrfonden.se/wp-content/uploads/2024/10/joint-cso-submission-sweden-pdf.pdf

Rulla till toppen