Pressmeddelandet från regeringen om nedläggningen av Renmarkskommittén slog väl inte ner som en bomb direkt, men var ändå oväntat med tanke på att slutbetänkandet skulle lämnas 2025. I nästa andetag meddelar regeringen att en ny utredning ska tillsättas och det var mer oväntat. Det skriver Olof T Johansson, renskötare i Tåssåsens sameby.
Att utredningar om samiska rättighetsfrågor är obekväma för regeringar oavsett färg är ingen nyhet. Men vanligtvis brukar regeringar undvika problemet genom att begrava betänkanden i någon dammig låda på regeringskansliet och låta bli att skriva någon proposition att överlämna till riksdagen.
Så skedde med den förra sameutredningen från 2001, som jag också var ledamot i; SOU 2001:101, en ny rennäringspolitik. Och den från 1999 om en svensk anslutning till ILO 169, ni vet den konvention om urfolks rättigheter som bland annat Norge och Danmark har anslutit sig till; SOU 1999:25. Även SOU 1983:67 om rennäringens ekonomi ligger och samlar damm hos regeringen.
Så varför blir jag förvånad? Jo, för att den här utredningen skulle utgå från Högsta domstolens dom i det så kallade Girjasmålet, där samebyn fick rätt mot staten angående rätten till jakt och fiske inom samebyns marker. En prejudicerande dom. Utredningen skulle med den som utgångspunkt bedöma inom vilka övriga samebyar förhållandena var sådana att en domstol skulle komma fram till samma slutsatser som i Girjas. Ordföranden och sekretariatet har läst 10 000-tals sidor historiska dokument och kommit till slutsatsen att förhållandena är så likartade i samtliga fjällsamebyar i Norrbotten och Västerbotten att samebyarna där sannolikt skulle vinna mot staten i domstol. Ha då i åtanke att såväl ordföranden som sekreterarna är väl meriterade jurister.
Det har naturligtvis inte fallit i god jord och triggat lobbyister i samtliga jakt- och fiskeorganisationer med flera att ta till alla tillgängliga medel för att svartmåla Renmarkskommittén. Uppenbarligen har de lyckats när regeringen nu lägger ner kommittén med hänvisning till alla negativa remissvar som inkommit på delbetänkandet om jakt och fiske.
Det känns som att vår svenska regering agerar i sann Trumpanda när verkligheten inte passar in i deras agenda vad gäller samiska rättigheter. Som urfolk och minoritet kan samerna i Sverige inte räkna med att få en rättvis hantering av sina rättighetsfrågor inom det parlamentariska systemet. Majoriteten kan göra som de vill och alltid har gjort med ett litet urfolk som samerna.
Olof T Johansson, renskötare i Tåssåsens sameby
Bakgrund
Renmarkskommittén är en parlamentariskt sammansatt kommitté som tillsattes av regeringen sommaren 2021 efter att Girjas sameby hade fått rätt att upplåta småviltsjakt och fiske inom samebyns marker ovanför odlingsgränsen. Det var en rätt som samebyarna hade fram till 1993 och som togs ifrån samebyarna och överfördes till Länsstyrelserna.
Renmarkskommitténs uppdrag var att lämna ett förslag till en ny renskötsellag som ska ersätta den nuvarande rennäringslagen. I uppdraget ingick att i ett delbetänkande bedöma bland annat inom vilka delar av statligt ägd mark dels inom åretruntmarkerna, dels ovanför lappmarksgränsen när renskötsel är tillåten där, som samebyar i förhållande till staten genom urminnes hävd har ensamrätt att upplåta småviltsjakt och fiske. Kommittén redovisade den delen av uppdraget i ett delbetänkande till regeringen den 31 augusti 2023.