”Behandlingen av samerna tillhör en mörk sida av Sveriges moderna historia” – sommarpratare Sverker Sörlin

Idéhistoriker Sverker Sörlin med rötter från Åsele i Västerbotten, ger i sitt sommarprat från 2022 inblick i hur Norrland och samer får betala ett dyrt pris för klimatomställningen.

” I Sverige kan en minister år 2022 säga att hans parti ’älskar gruvor’. Ingen minister har ännu sagt att det är viktigt att ’älska den samiska kulturen’ eller att man ”älskar rättvisa – för samerna”. Man visar ingen ånger, ingen skam,” säger Sverker Sörlin.

Sverker Sörlin är prisbelönt författare och professor i miljöhistoria vid Kungliga Tekniska Högskolan.

Under lång tid har Sverker Sörlin också varit del av den svenska kulturdebatten som skribent i bland annat Dagens Nyheter. Han har skrivit en rad böcker, främst inom området idéhistoria, men också självbiografiskt om längdskidåkning, sjukdom och bildning.

I sin avhandling ”Framtidslandet” från 1988 beskrev han den första industriella revolutionen i Norrland i slutet av 1800-talet. En liknande utveckling sker idag – och framtidshoppet kring norra Sveriges nya stora industrier växer återigen.

Sverker Sörlin om sitt Sommarprat:

– Mitt Sommar handlar om kärleken till livet och om sådant som hjälper oss att leva, till exempel inlevelse, rättvisa – och bildning. Och så handlar det om visionen av det fossilfria välfärdslandet Sverige. Där är det nya Gröna Norrland ett test case.

Sommarprat 7 juli 2022.

Foto: Henrik Montgomery/TT, Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Rulla till toppen