Var är sejtens hem? Gånnå l siejde ruopto? av Kerstin Andersson och Hannah Edenbrink Andersson (2024)

Sejtar är heliga föremål i den samiska kulturen, vanligtvis stenar eller klippor med en ovanlig form, men det finns även sejtar av trä. Sejtar tillhör ingen gammal samisk sedvänja som hör hemma i historieböckerna. Sejtar är ett högst levande kulturarv bland många samer idag. Det framkommer i intervjuboken, som Kerstin Andersson och Hannah Edenbrink Andersson har skrivit. De beskriver vad sejtar betyder för människor idag, om sorg och ilska över att många sejtar är bortförda från sina platser och tankar kring återbördande av sejtar.

Sejtens riktiga hem är i det samiska kulturlandskapet, i naturen, i Sápmi. Det är de intervjuade överens om. Men när det gäller återbördande av sejtar som finns på museer i södra Sverige finns olika tankar. Var ska de placeras – på museer i Sápmi eller i naturen? Och vad ska man göra med alla sejtar utan känd hemvist?

BTJ:s lektör Ines Lohr skriver bland annat: ”Vilken klok idé att skriva den korta faktaspäckade boken Var är sejtens hem? som imponerar med sina vackra färgfotografier. Den här renodlade intervjuboken med sin tydliga disposition har inget anspråk på fullständighet men tar upp en angelägen fråga. De omfattande, citerade svaren ger en gedigen kunskap om
sejtarnas betydelse.” Betyg 4 av 5.

Rulla till toppen