Utmaningar för urfolk – från Sápmi till Latinamerika

Ett panelsamtal arrangerat av FUF – Föreningen för Utvecklingsfrågor inspelat i Stockholm 18 april 2023 som djupdyker i de utmaningar urfolk möter idag.

Urfolksrättigheter är mänskliga rättigheter och vi vet att urfolksrättigheter kränks över hela världen. Samtidigt står urfolk upp och gör motstånd, för sin rätt till kultur, historia och språk såväl som för rätten att fortsätta bruka och använda mark och värna om en hållbar miljö.

Panelsamtalet fokuserar på utmaningarna urfolk möter vad gäller rätt till användning av natur och mark samt den såväl strukturella diskriminering och rasism som fortsatt genomsyrar samhället. Dessutom handlar samtalet om hur urfolk gör motstånd – hur kämpar urfolk för dess rättigheter? Hur organiseras motståndet? Och vad krävs framöver för att urfolksrättigheter ska tillgodoses?

Panelen består av personer med stor kunskap och egna erfarenheter kring urfolksrättigheter. I panelen:

Kerstin Andersson, styrelseledamot i Amnesty Sápmi, uppvuxen i Gällivare skogssameby och författare till boken Vuovddesáme – skogssamer i Flakaberg. Huvudsakligt fokus på urfolksrättigheter i Sápmi kopplat till den ”gröna” omställningen.

Carmen Blanco Valer, lärare på Färnebo folkhögskola inom naturens rättigheter, feminism och global miljörättvisa. Tidigare ordförande för Latinamerikagrupperna. Aktivist inom bland annat urfolksrätt, antirasism och miljö- och klimatfrågor. Huvudsakligt fokus på urfolksrättigheter i Peru och tillhör Quechua urfolket.

Pierre Frühling, ordförande i Föreningen för demokrati och mänskliga rättigheter i Nicaragua och har arbetat brett med utvecklingsfrågor som bland annat utredningsrapporter, diplomat och statsanställd. Huvudsakligt fokus på urfolk i Nicaragua kopplat till klimatprojektet BioClima.

Arrangör: Anordnas av FUF:s eventgrupp som består av unga ideellt engagerade medlemmar.

Länk till inspelning på Facebook här.

Rulla till toppen