”Boken ger en fin och rättvis bild av samisk kultur och det samiska samhället som det ser ut idag, som jag tror att många samer kan känna igen sig i. Den ju väldigt spännande, jag njöt av varje sida. Jag hade en klump i halsen av en blandad spänning med nostalgi och vemod för Ann-Helén lyfter många ämnen som jag själv tycker är väldigt viktiga som psykisk ohälsa, rasism och förtrycket från majoritetssamhället men också skadliga strukturer som finns i det samiska samhället. Jag rekommenderar alla att läsa den här boken”.
Ina Omma, samisk folkbildare och aktivist
”En verklighetsbaserad samtidsroman som gav deltagarna i bokcirkeln känslor av sorg, frustration, äckel och ilska. Men också en det-här-måste-alla-läsa-känsla. Ann-Helén Laestadius har gjort en gedigen research. Hon har läst över hundra polisanmälningar om hot och ihjälplågade eller skjutna renar. Flera av händelserna i boken går också att läsa om i svenska medier. Ann-Helén Laestadius har fångat den samiska kulturen på ett sätt som en icke-same troligen inte skulle kunna göra.
Läs boken om Elsa, som är en stridbar person och har fått ”gåvan” av áddjá, Lasse som finns fast han ”har tagit bort sig”, áhkku som är djupt religiös trots vad kyrkan har gjort mot samerna, Minna som rakar av sig håret och ska bli jurist för att ta upp kampen via juridiken, ”rivgun” som inte accepteras som ”riktig same” och många, många fler. Läs om renen, biekka oapmi, vindens egendom. ”Jag äger dig inte, du är din egen. Du är bara min till låns”.
Amnesty Sápmis bokcirkel 2021
Lyssna på en intervju med Ann-Helén Laestadius SR Kultur:
Desperation bakom roman om renstölder i Sápmi
Läs en intervju med Ann-Helén Laestadius: Samehatet har inte dykt upp ur ingenstans