Mittuniversitetet: Land acknowledgement – att uppmärksamma att universitet verkar på samisk mark

I takt med en ökande medvetenhet om akademins roll i koloniseringen av urfolks områden har det blivit allt vanligare att forskare och andra företrädare för universitet världen över vill uppmärksamma den kontext de själva verkar i. Det kan göras på en mängd olika sätt, men ett vanligt första steg är att inleda föreläsningar och presentationer med att uppmärksamma de lokala urfolkssamhällena i regionen universitetet verkar på. 

Det skriver Gaskeuniversiteete/Mittuniversitetet och ger råd till sina medarbetare om hur man kan ge ”land acknowledgement” eller markerkännande mening.

”Land acknowledgement” ska inte vara något du säger ”bara för att” eller för att det känns som att det förväntas. Reflektera över hur du i ditt arbete kan göra skillnad för det samiska samhället och vilken roll ditt ämnesområde har haft och har i koloniseringen och dekoloniseringen av Saepmie. 

Ett vanligt misstag är att oreflekterat, både bildligt och språkligt, tala om samer i imperfekt snarare än att relatera till nutid och framtid. Det är också vanligt att man fokuserar på majoritetssamhällets oförrätter och missgrepp, snarare än att rikta fokus mot samisk kreativitet, utveckling, företagsamhet och intellektuellt arbete. När du väljer vad du vill lyfta fram, reflektera över vad som mest skulle stärka det samiska samhället.

Värdefulla råd till den som vill göra en land acknowledgement finns att läsa i A guide to Indigenous land acknowledgment – Native Governance Center.

Akademisk dekolonisering

Rektor Anders Fällström gav 2022 en avsiktsförklaring om Gaskeuniversiteete som lärosäte i Saepmie. Det innebär bland annat att universitetet ska bidra till den internationella utvecklingen av det dekoloniserande arbete som idag sker vid universitet över hela världen [och] ta aktiv del i det internationella nätverk kring samarbeten mellan urfolk och universitet som vuxit fram de senaste årtiondena.

”Målsättningen på längre sikt är att Mittuniversitetet ska vara ett universitet med självklar forskningsanknytning till det samiska samhället och samiska organisationer. Forskningen ska i förlängningen bli en självklar del av den globala urfolksforskningen och tillsammans med andra akademiska aktörer inom samiska studier i Norden ligga i framkant för en akademisk dekolonisering av universiteten i Saepmie.”

Text: Camilla Olofsson Bååtas, Gaskeuniversiteete/Mittuniversitetet 

Texten är tidigare publicerad i Båskoes nyhetsbrev, oktober 2024. Vill du prenumerera på nyhetsbrevet? Det är kostnadsfritt, fyll i dina kontaktuppgifter här.

Foto: Nejla Sparrock Jonasson

Rulla till toppen