Det var nästan så att jag satte mig i bilen och körde de drygt 40 milen enkel väg till Umeå över kvällen. Allt för att kunna lyssna till Publicistklubbens samtal under den långa rubriken ”Hur har medierna klarat av att bevaka konflikten mellan samerna och rallyt?”. En viktig diskussion för mig som journalist att ta del av. Jag tog dock mitt förnuft till fånga och stannade hemma, men hade turen att via telefon kunna lyssna tack vare en journalistkollega på plats. Det skriver Åsa Lindstrand, chefredaktör för Samefolket, i efterdyningarna av VM-rallyt i Umeå.
Vad fick vi då höra? Ett sansat samtal mellan välformulerade personer. Ett samtal där de samiska företrädarna fick gott om utrymme. Där representanterna för SVT Nyheter Västerbotten och Västerbottens-Kuriren ungefär uttryckte att jodå, man kan alltid göra saker bättre. Och samtidigt: Ett samtal lättuggat som en schlager, där den knappt märkbara tonartshöjningen är förutsägbar. Där ingen egentligen tycker sig ha gjort särskilt mycket fel. Och att det ju är tråkigt att samebyarna inte ställer upp på intervjuer, för opartiska medier vill ju ha allas röst. Och medielogiken är ju som den är.
”Den samiska sidan alltid är i underläge”
Det kan låta som att det inte finns något alternativ, något annat sätt att göra saker på. Det finns det. Om publicisterna vill. Man kan dra gränser för vad nyhetsjournalister får uttrycka på krönikeplats. Och man kan öka medvetenheten om den sits historien har försatt oss i. För bland det mest relevanta som framfördes under publicistklubbens samtal var, att den samiska sidan alltid är i underläge. Att då bli kallad för maktfaktor (eller något liknande) är så klart provocerande och leder till ett förtroendetapp, där samiska representanter inte orkar stå och försvara sig, väl medvetna om att det bara förstärker narrativet att de är bråkstakar.
Verksamhetschefen vid Svenska Samernas Riksförbund, Jenny Wik Karlsson påpekade, att när majoritet möter minoritet, där kolonisatör möter urfolk, ställs än högre krav på förtroende och förståelse. Och precis så är det när majoritetsmedia möter samer. Det finns en ojämlikhet i grunden som majoritetsmänniskor inom majoritetsmedia behöver parera. Men det gör de inte. Därför att de inte förstår den, inte ser den. De saknar helt insikten om hur skilda utgångspunkterna är. Jag vet, för jag har vandrat mina mil i det landskapet. Nå, samtalet i Umeå avslutades. Telefonen trycktes av. Framtiden får visa om det ledde till förändring.
Åsa Lindstrand, chefredaktör, Samefolket
Texten är tidigare publicerad i Samefolket 3/2025
Foto: Pressbild Rally Sweden