”Liberating Sápmi” av Gabriel Kuhn (2020)

”Det som verkligen motiverade mig var min frustration över det ointresse som majoritetsbefolkningen i Norden har för samer. De bryr sig helt enkelt inte”. Det skriver den Gabriel Kuhn i förordet till ”Liberating Sápmi”.

”Det finns en märklig förutfattad mening om konflikter inom minoriteter. Som om deras missnöje skulle förlora trovärdighet om de inte är överens om allt. Det som kallas ’demokrati, mångfald och kritiskt tänkande’ i majoritetsbefolkningen, misskrediteras som ’oordning, kaos och omoget’ när det handlar om minoritetsbefolkningar”.

Boken handlar om att öka medvetenheten om samernas pågående kamp för rättvisa och självbestämmande. Gabriel Kuhn har samtalat med ett tiotal samer, som står upp för samiska rättighetsfrågor, bland andra aktivisten Niillas Somby från Norge, artisten Maxida Märak samt konstnären Anders Sunna från Sverige och filmskaparen Suvi West från Finland.

Boken är på engelska och fylld av tänkvärda citat, som ” Vi är tvungna att kräva äganderätt till vårt land, men i realiteten är inget land vårt. Ingen mark tillhör oss. Vi tillhör marken och det är vårt ansvar att ta hand om den”. Niillas Somby.

Samtal mellan Gabriel Kuhn och Niillas Somby finns på Youtube.

Rulla till toppen