Låt stå! Insamling bland kyrkoanställda för att bevara naturskog i Sápmi

Gran i snö

Låt stå! Så heter kampanjen som syftar till att samla in pengar för att köpa skog, som sedan kommer att få stå orörd. Bakom initiativet står den nybildade föreningen Tro & Skog, som vill värna om skogen och klimatet.

Idén föddes hos Caroline Kyhlbäck, präst i Västerås, som tyckte att det var dags för kyrkfolket att betala tillbaka till skogen för vad den i hundratals år bidragit till Svenska kyrkan. Efter att Caroline lyfte frågan i en Facebookgrupp bildades föreningen Tro & Skog för att uppmana kyrkans anställda och förtroendevalda att bidra med 1-2 procent av sina månadsinkomster till en insamling för att köpa naturskog.

Varför det blev 1-2 procent har att göra med att 1-2 procent av kyrkans inkomster kommer från skogsfastigheter, de så kallade prästlönetillgångarna. Därmed kommer en del av de anställdas löner från just skogen. Den köpta skogen ska sedan skyddas och bevaras. Tanken är att tjäna som förebild för hur Svenska kyrkan ska förvalta sina skogar.

Insamlingen är riktad till kyrkans anställda, men även allmänheten får bidra.

Amnesty Sápmi har träffat Christofer Sjödin, som är präst och ordförande för Tro & Skog.

”Föreningen planerar att köpa en skog inom Malå sameby. Tanken är att samerna som bor i området ska kunna ha inflytande i hur skogen ska vårdas.”, berättar Christofer Sjödin.

Jörgen Stenberg från Malå bekräftar att samebyn har diskuterat initiativet och är positiva. För honom är det en självklarhet att samer ska ha ett reellt inflytande över traditionella samiska marker.

”I debatten kring kyrkans skogar har samebyn alltid lyft vikten av samisk delaktighet”, säger han.

Sedan 1950-talet har lavrika marker minskat med 71 procent som ett resultat av skogsbruket, visar forskning från Sveriges lantbruksuniversitet. Det påverkar renens möjligheter att överleva, då den livnär sig på häng- och marklav under vintern.

Svenska kyrkan är Sveriges femte största skogsägare och detta förpliktigar.

”Förvaltar man en del av Guds skapelse, så har man ett ansvar för vad denna förvaltning får för effekter”, säger Jörgen Stenberg.

Kyrkan har fått mycket kritik för sitt skogsbruk de senaste åren. De har därför tillsatt en utredning för att se över hur skogsbruket ska bedrivas. Utredningen Kyrkan och skogen –Ansvar, handling och hopp överlämnades till kyrkostyrelsen i oktober 2024. Utredaren föreslår att skogsbruket i de nordliga stiften ska anpassas till renskötselns behov och att den urfolksrättsliga principen om fritt och informerat förhandssamtycke (FPIC) införs i kyrkoordningen. Principen är en del av urfolksrättens grundläggande principer som utarbetats till skydd för urfolks mänskliga rättigheter. Det ska bidra till att stärka samiskt inflytande och förhoppningsvis även öka tilliten till Svenska kyrkans skogsbruk.

År 2021 bad kyrkan om ursäkt till det samiska folket för historiska oförrätter och i samband med det togs även skogsbruket upp.

”Skogsbruket är centralt i kyrkans försoningsprocess med det samiska folket. Ändå är det inte självklart att det blir någon förändring. Det är upp till politikerna i kyrkomötet att ta ställning till utredningens förslag och besluta om vilken inriktning som kyrkans skogsbruk ska ha” säger Christofer Sjödin.

Enligt Christofer Sjödin är ett syfte med deras insamlingskampanj ”Låt stå!” att öka medvetenheten bland kyrkans anställda om kyrkans skogsbruk. Att ha en skog vars förvaltning är progressiv kan visa vägen för hur man kan bedriva skogsbruk – inte bara för kyrkan, utan även för andra skogsägare.

”Mycket av det som görs för att värna om skogen och klimatet handlar om att protestera mot det som är skadligt. Det är viktigt. Men minst lika viktigt är att göra något positivt, att visa på alternativ. Att köpa en skog och förvalta det på ett sätt som kan tjäna som förebild kan visa att saker och ting kan göras annorlunda”, säger Christofer Sjödin.

Jörgen Stenberg är inne på samma linje:

”Det är klart att initiativet inte förändrar situationen, men det sätter ljus på vad som kan göras. Det är bra att frågan synliggörs på det här sättet”.

Föreningen Tro & Skog har nyligen lanserat kampanjen Låt stå! Insamlingen kommer att göras i samarbete med Naturarvet, en stiftelse som arbetar med att samla in pengar för att köpa upp naturskog i bevarande syfte.

Text: Alejandro Caviedes
Foto: Anders Andersson

Rulla till toppen