Kyrkans skogsutredning innehåller flera förslag angående skogsbruket i Sápmi. Nu är utredningen på remiss fram till 26 februari 2025. Utredaren Göran Enander uppmuntrar samebyar och samiska organisationer att ge synpunkter på förslagen.
”För att det här ska gå igenom tror jag att det är viktigt med fortsatt opinionsbildning. Bara för att det finns ett förslag finns det inget beslut, säger Göran Enander till SVT Sápmi.
Följande åtgärder föreslås som ett led i Svenska kyrkans ursäkt till samerna och som ett resultat av utredningens överväganden (kapitel 12.4):
- Principen om fritt och informerat förhandssamtycke (FPIC) införs i kyrkoordningen. Åtgärder som innebär en direkt och betydande påverkan för renskötselns bedrivande, får inte påbörjas eller genomföras innan ett sådant samtycke lämnats av den berörda samebyn. Det gäller även etablering av vindkraft. Kyrkoordningens reglering innebär en mer långtgående skrivning än den nuvarande svenska FSC-certifieringen, där markägaren kan utföra en åtgärd mot en samebys vilja.
- Skogsbruket anpassas till renskötselns behov, bland annat ska alla contortabestånd avvecklas inom en 10-årsperiod och ersättas med tall. Kyrkan ska i bräschen för att implementera en ny skonsam markberedningsmetod. Kumulativa effekter av andra markintrång som redan påverkar rennäringens förutsättningar ska beaktas.
- Möjligheten skapas att genom avtal för organisationer med anknytning till det samiska folket utnyttja Svenska kyrkans skog för att hämta slöjdämnen.
- Heliga platser undantas helt från skogsbruk. Dessa platser ska förvaltas med stor respekt för traditionell samisk kunskap och samisk andlighet. Samförvaltning ska ske i enlighet med urfolksrättens principer.
- Dialog på strategisk nivå etableras mellan företrädare för de nationella samiska organisationerna och Svenska kyrkan
- Samiska företrädare ska ges möjlighet till ersättning vid deltagande i kyrkans samrådsprocesser.
Efter remissomgången bereds ärendet till kyrkomötet, som fattar det slutgiltiga beslutet. Förändringarna föreslås träda i kraft 2026.
Utredningen ”Kyrkan och skogen – Ansvar, handling och hopp” finns att ladda ner på Svenska kyrkans webbplats.