Kalendarium

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Mänskliga rättighetsdagarna 2023: snack om samer och urfolksrätt

24 november 2023 kl 09:00 - 17:00

Amnesty Sápmi är på plats under Mänskliga rättighetsdagarna för att prata om svensk samepolitik, samiska rättigheter och urfolksrätt. Kom förbi vårt bokbord i utställarsalen. Gratis entré till utställarytan.

 

  • Markexploatering i Sápmi är en akut fråga. Gruvor, skogsbruk, vattenkraft och vindkraft påverkar inte bara samernas möjligheter att behålla och utveckla sin kultur, inklusive den naturbetesbaserade renskötseln. De påverkar även den biologiska mångfalden, gammelskogar och vattendrag.

 

  • Omställningen till ett hållbart samhälle är nödvändig och akut, men den måste vara rättvis. Mänskliga rättigheter måste stå i förgrunden när Sverige ska ställa om. Samernas urfolksrättigheter får inte kränkas av samhällets åtgärder i omställningen till ett klimatsmartare samhälle.

 

  • Amnesty kräver att resurser avsätts (till exempel juridiska ombud som staten betalar) för att berörda samer ska kunna tillvarata sina rättigheter i alla processer som handlar om eventuell markexploatering på deras traditionella marker.

 

  • Det var inte länge sedan samer mättes, fotograferades och kategoriserades av rasbiologer. Det var en del i förminskandet av samerna, de ansågs vara en lägre stående ras. Övergreppen fortsätter idag; fotografierna av barn, kvinnor och män, ibland nakna, finns fortfarande för allmän beskådan i Uppsala.

 

För 16 år sedan antogs FN:s urfolksdeklaration. Där framgår tydligt att urfolk har rätt att begrava sina anhöriga och har rätt till sina ceremoniella föremål och platser. Trots det har regering efter regering struntat i samernas önskemål om begravningar och återbördande av föremål.

För 16 år sedan antogs FN:s urfolksdeklaration. Där framgår tydligt att urfolk har rätt att begrava sina anhöriga och har rätt till sina ceremoniella föremål och platser. Trots det har regering efter regering struntat i samernas önskemål om begravningar och återbördande av föremål.

Har du frågor eller funderingar kring samer och urfolksrätt? Kom till vårt bokbord! Vi lovar inte att vi kan svara på allt, men vi lovar att lyssna och förmedla den kunskap som vi har.

Delta i vår tävling! Då har du möjlighet att vinna viktiga böcker: När vi var samer av Mats Jonsson, Herrarna satte oss hit av Elin Anna Labba eller Straff av Ann-Helén Laestadius. Vi drar tre vinnare per dag!

Vi säljer nyckelringar med renhorn och Samiska bandet till förmån för Amnesty Sápmi.

Om du inte kommer till Mänskliga rättighetsdagarna, men vill stötta Amnesty Sápmis arbete, swisha till 123 335 74 56.

Plats: Helsingborgs arena

Arrangör: Amnesty Sápmi

Detaljer

Datum:
24 november 2023
Tid:
09:00 - 17:00

Tipsa oss gärna om evenemang som vi borde presentera här. Skicka tips via e-post till: sapmi@amnesty.se

Rulla till toppen