Kalendarium

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Samiska offerplatser och heliga berg

13 september 2023 kl 18:30 - 20:00

Genom namn på sjöar, myrar och berg kan man lära sig om samiska platser av betydelse. Tom Kappfjell berättar om offerstenar (sejtar) och samernas heliga berg. Tom Kappfjell var tidigare renskötare i Norge. Han är skådespelare och föreläsare. Tillsammans med dokumentärfilmaren Ulf Myrvold har Tom Kappfjell gjort en dokumentärfilm om hur samiska seder och ritualer förs över från generation till generation.

Vi ser filmen och diskuterar samiska föremål på svenska museer. Vem ska äga samiska offergåvor och ceremonitrummor? Var är sejtens hem? Går det att skydda heliga platser, som myrar, sjöar och berg?

Föredrag, filmvisning och diskussion onsdag 13 september, klockan 18.30-20.00 på Sensus, Medborgarplatsen 4 på Södermalm i Stockholm.

Ingen förhandsanmälan behövs. Välkommen!

Föredraget genomförs i samverkan med forskningsprojektet ”Sijddaj mahttsat”, som betyder ”komma hem” på lulesamiska. Läs mer här. 

Arrangörer: Sameföreningen i Stockholm, Amnesty Sápmi, Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism vid Uppsala universitet, Sensus och Stockholm stad.

Detaljer

Datum:
13 september 2023
Tid:
18:30 - 20:00

Tipsa oss gärna om evenemang som vi borde presentera här. Skicka tips via e-post till: sapmi@amnesty.se

Rulla till toppen