Kalendarium

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Samisk synlighet i hela Sápmi!

15 februari 2024 kl 09:00 - 15:00

Skogs- och samemuseet i Lycksele har under 2022-2023 genomfört en förstudie inför en ny permanent samisk utställning. De har besökt olika museer och kulturinstitutioner i Norden och Kanada.

Museet har genomfört en förstudie inför den nya permanenta samisk utställningen. De har besökt olika museer och kulturinstitutioner i Norden och Kanada. De har diskuterat presentation och representation av urfolk inom museisektorn, återbördandefrågor gällande mänskliga kvarlevor och heliga föremål, samt språkens betydelse och den lokala närvaron. De har även diskuterat om det ska finnas samiska museer och utställningar i hela landet, eller bara på vissa orter i Sápmi.

Nu arrangerar museet en konferens där de presenterar sina erfarenheter. Sametinget och Världskulturmuseerna berättar om sitt uppdrag och sin syn på frågan om museer och återbördande. Riksantikvarieämbetet kommer att presentera sitt regeringsuppdrag angående återbördande av kvarlevor och föremål. Konferensen avslutas med en paneldebatt där inbjudna talare får diskutera frågeställningar som framkommit under dagen.

Konferensen är kostnadsfri och öppen för alla, men du måste boka plats.

Anmälan och praktiska frågor, e-post: skogsochsamemuseet@lycksele.se

Detaljer

Datum:
15 februari 2024
Tid:
09:00 - 15:00

Tipsa oss gärna om evenemang som vi borde presentera här. Skicka tips via e-post till: info@amnestysapmi.se

Rulla till toppen