Kalendarium

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Samerna som försvann – en brytningstid i den samiska historien

10 maj 2023 kl 18:00 - 19:30

Medvetenheten om mitt samiska arv har alltid funnits där, men jag var ju ingen ”riktig” same. Jag hade inget som man förknippar med samer – inget språk, ingen kolt och inga renar. Det berättar Jan-Åke Olofsson och visar bilder från Västerbotten början av 1900-talet. OBS! Föranmälan krävs!

”Jag växte upp som svensk, men har samtidigt haft vetskapen att riktigt så inte var fallet. Medvetenheten om mitt samiska arv har alltid funnits där, men jag hade inget som man förknippar med samer”.

”Vi är många som delar konsekvenserna av de rasistiska strömningarna i svensk politik under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal, som sedan stadfästes i 1928 års renbeteslag. Vi var samer, men vi hade inga renar. Vi blev bofasta och försvann från historiebeskrivningen. Vi blev tvångsassimilerade utan rättigheter”.

”I stället för att få vår identitet utifrån tillhörigheten i ett folk kom samerna att definieras utifrån en enda aspekt av den samiska kulturen – renskötseln. Och det lider vi fortfarande av”.

Lyssna på Jan-Åke Olofsson, som visar bilder som hans morfar Robert Lundgren – same och fotograf – har tagit i Västerbotten början av 1900-talet.

”Min morfar Robert Lundgren dokumenterade den förvandling från nomadiserande till bofasta, som många samer genomgick under tidigt 1900-tal i Västerbottens fjällvärld. Det fanns en ambition från svenska staten att assimilera dessa samer till det svenska samhället”.

Medan den traditionella bilden av samer som renskötare i fjällvärlden är väl representerad finns det få beskrivningar av de samer som blev bofasta. Genom Robert Lundgrens dokumentation får också deras liv en plats i historien.

Plats: Online.

Tid: Föredraget startar klockan 18.00.

OBS! Det är kostnadsfritt att delta, men du måste anmäla dig i förväg. Anmäl dig senast 10 maj klockan 15.00. Medborgarskolan skickar ut en länk till alla som har anmält sig i tid.

Om du inte har ett svenskt personnummer kan du istället anmäla dig via e-post senast den 9 maj: lycksele@medborgarskolan.se

Arrangör: Amnesty Sápmi och Medborgarskolan Region Nord

Detaljer

Datum:
10 maj 2023
Tid:
18:00 - 19:30

Tipsa oss gärna om evenemang som vi borde presentera här. Skicka tips via e-post till: sapmi@amnesty.se

Rulla till toppen