Kalendarium

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Ickevåld – motstånd i Sverige och Sápmi

20 oktober 2023 kl 15:00 - 17:00

Ett samtal mellan forskare och aktivister som varit aktiva för social förändring internationellt, i Sápmi och Sverige – om hur vi i en tid av militarisering, autokratisering, resurs- och miljökris kan uppmärksamma utmaningar och möjligheter med ickevåld som motstånd och konstruktivt program för en annan värld.

MEDVERKANDE
Christine Bylund, doktor i etnologi vid Umeå universitet, forskar om funktionalitet, makt, normer och sexualitet. Christine är också skribent, bloggare, föreläsare och scenkonstnär.

Agnes Hellström, författare och journalist som under perioden 2016–2022 var ordförande i Svenska freds- och skiljedomsföreningen. Aktuell med boken “Fredsfittan – Natobeslutet som förändrade Sverige”.

Kristina Sehlin Macneil, docent och forskare/biträdande föreståndare för Várdduo, Centrum för samisk forskning vid Umeå universitet samt biträdande föreståndare för Humfaks forskarskola (FADC). Hennes forskning berör främst konflikter mellan utvinningsindustrier och urfolk.

Stellan Vinthagen, professor i sociologi och forskaraktivist, samt ordförande för fakulteten Nonviolent Direct Action and Civil Resistance på University of Massachusetts, USA (medverkar på distans).

MODERATOR
Elisabeth Olivius, docent vid statsvetenskapliga institutionen vid Umeå universitet som forskar om makt och genus i relation till fred och fredsbyggande.

Öppet seminarium – fri entré.

I Umeå: Lindellhallen 4, Umeå universitet

Online: www.facebook.com/ickevaldsforum/live

Arrangemanget är en del av Ickevåld 2023 som pågår 20-22 oktober. Mer information och program finns här.

Detaljer

Datum:
20 oktober 2023
Tid:
15:00 - 17:00

Tipsa oss gärna om evenemang som vi borde presentera här. Skicka tips via e-post till: sapmi@amnesty.se

Rulla till toppen