Kalendarium

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Filmvisning Sjumilaskogen och samtal med Tor Tuorda

29 oktober 2023 kl 16:00 - 18:00

Amnesty Sápmi bjuder in till filmvisning och samtal om skogen. Filmen Sjumilaskogen skildrar en av de få riktiga skogar som finns kvar i Sverige. Vi samtalar därefter med naturfotografen Tor L Tuorda, som har producerat filmen. Det är kostnadsfritt att delta, men föranmälan krävs.

Sjumilaskogen är en vacker film om den riktiga skogens väsen och värden för människor, djur och växter. Filmens fokus är Pärlälvens naturreservat i Jokkmokks kommun, och Tjieggelvas naturreservat i Arjeplog, ett cirka 30 kvadratmil stort område med naturskog och urskog.

I filmen skildras de samiska spår från äldre tiden som endast går att hitta i den riktiga skogen. 

Forskare intervjuas om värdet av stora sammanhängande skogsområden för den biologiska mångfaldens långsiktiga överlevnad. Inflyttade människor berättar om att det var naturen och skogen som fick dem att flytta till Jokkmokk. Turismföretagare och renskötare skildrar sin verklighet med gammelskogen som bas. Biologen Mars Karström berättar om hur hotade arter bidrar till att skydda gammelskogar. Lina Burnelius från Skydda skogen beskriver hur nuvarande kalhyggesbruk inte kan fortsätta, för arternas och klimatets skull. 

Mikael Niemi läser en vacker och tankeväckande dikt. Artisten Maret Sofia Jannok beskriver renskötselns erfarenheter av skogspolitiken och sjunger/jojkar en låt hon tillägnar de som skyddar skogar i Sápmi. Filmen ackompanjeras av ljuvlig musik av den lulesamiska musikgruppen Jarŋŋa.

Thomas Öberg är speaker, känd som fältreporter i Naturmorgon på P1, men också som författare till den nyutgivna boken Fjällrand – de krokiga tallarnas land.

Filmvisningen är online. Det är kostnadsfritt att delta, men du måste anmäla dig senast klockan 15.00 torsdag den 26 oktober. Medborgarskolan skickar ut en länk till alla som har anmält sig. 

Om du saknar svenskt personnummer, mejla senast 26 oktober till: lycksele@medborgarskolan.se 

Arrangörer: Amnesty Sápmi och Medborgarskolan Nord

Detaljer

Datum:
29 oktober 2023
Tid:
16:00 - 18:00

Tipsa oss gärna om evenemang som vi borde presentera här. Skicka tips via e-post till: sapmi@amnesty.se

Rulla till toppen