Kalendarium

- Detta evenemang har redan ägt rum.
Elsa Laula-symposiet 2023
28 november 2023 kl 08:30 - 16:30
Skada skedd: urfolkssamhällens erfarenheter av och rekommendationer för energiproduktion
2023 kommer Várdduos Elsa Laula-symposium att handla om kommunikation av och diskussion om forskningsresultaten från projektet Skada skedd.
Interaktioner mellan utvinningsindustrier och urfolk har blivit alltmer aktuella i ett globalt perspektiv. I Sverige har vattenkraftutvinningen pågått inom urfolks områden i över hundra år. Projekt Skada skedd syftar till att koppla ihop historiska processer av svensk vattenkraftutbyggnad med nutida konsekvenser för att undersöka konflikter mellan urfolk och industri, intergenerationella trauman inom urfolksgrupper samt undersöka urfolks rekommendationer för framtida relationsbyggande, i Sápmi och Australien.
För att delta krävs anmälan, se formulär i länk nedan!
Program
08.30- 09.00 Registrering
09.00-09.15 Inledning, Åsa Össbo och Kristina Sehlin MacNeil
09.15-10.00 Erfarenheter av och kunskaper kring konsekvenser av energiutvinning i Sápmi, Åsa Össbo
Presentationen bygger på fyra studier som omfattar undersökningar kring företrädesvis vattenkraftutbyggnad men även vindkraftutbyggnad i Sápmi. Studierna lyfter fram dels samiska lokalsamhällens perspektiv, dels energibolags perspektiv på vattenkraftutbyggnad samt analyserar hur kunskapen kring historiska och pågående konsekvenser påverkar politikutformningen gällande vindkraftutbyggnad i Sverige idag.Åsa Össbo, forskare Várdduo.
10.00-10.30 Fika
10.30-11.15 Industrins sociala ansvar och urfolks inflytande i den gröna omställningen, Kristina Sehlin MacNeil
Presentationen bygger på tre studier. Dels en intervjustudie om samers erfarenheter av hur utvinningsindustrier uppfyller sina sociala ansvar samt rekommendationer för hur bolag skulle kunna göra annorlunda, dels en jämförande studie med samma frågeställningar, där urfolk i Australien har inkluderats. Den tredje studien undersöker metoden S-LCA (Social Life Cycle Assessment) från urfolks perspektiv. S-LCA går ut på att mäta de sociala effekterna av produkter eller tjänster under deras livscykel. Kristina Sehlin MacNeil, forskare Várdduo.
11.15-12.00 Delaktighet och inkludering: Konsultation med det samiska folket, Jenny Wik Karlsson
Exploatering av urfolks territorier ställer stora krav på såväl staternas som företagens agerande. Respekt och ödmjukhet för urfolkens rättigheter är viktig en pusselbit, men lika viktigt är förståelsen för att de traditionella näringarna kommer att förändras. Delaktighet och inkludering är ett första steg men är det tillräckligt? Jenny Wik Karlsson, Förbundsjurist/verksamhetschef på Sámiid Riikasearvi, har under lång tid arbetat med frågor som rör urfolk och industriell exploatering, såväl med juridiska som med policyfrågor.
12.00-13.00 Lunch
13.00-15.00 Panelsamtal och diskussion
Paneldeltagare: Inger-Ann Omma (renägare, advokat), Marianne Bogle (verksamhetsansvarig CSR Sweden).
15.00-15.30 Fika
15.30-16.30 Avslutande ord och diskussion om framtida forskning
Länk till anmälan finns här.
Tipsa oss gärna om evenemang som vi borde presentera här. Skicka tips via e-post till: sapmi@amnesty.se