Kalendarium

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Digital workshop: Samisk samling – vems samling?

13 maj 2024 kl 18:00 - 20:00

Måndag 13 maj kl. 18.00–20.00

Via Zoom från Sorsele bibliotek

Ett projekt mellan Samernas bibliotek och Sorsele bibliotek ska under 2023–2024 arbeta med att utveckla en grundstruktur för de klartextkategorier som används i folkbibliotekens samiska samlingar. Genom utforskande workshops med deltagare av samiskt ursprung syftar projektet till att hitta relevanta kategorier för litteratur skriven både av samer och om samer.

Biblioteken har ett särskilt uppdrag att synliggöra och stärka Sveriges urfolk, och nationella minoritet, samerna. Hur litteraturen av och om samer märks och ställs upp i bibliotekshyllorna spelar roll för den som möter samlingen.

Svenska folkbibliotek använder sig ofta av klartext som hyllsystem för sina fysiska samlingar. Klartext bygger på de kategorier som återfinns i SAB-systemet – men utskrivet med ord i stället för förkortningar. SAB som system fungerar som bäst bristfälligt för att presentera samisk litteratur.

För att råda bot på detta och andra problem med det nuvarande systemet vill Samernas bibliotek, det nationella samiska resursbiblioteket i Jokkmokk, och Sorsele bibliotek tillsammans utveckla ett klartextsystem som är bättre lämpat att synliggöra samisk kultur, språk och litteratur.

Tid och plats
Måndag 13 maj, kl. 18.00

Via Zoom

Arrangör: Samernas bibliotek, det nationella samiska resursbiblioteket i Jokkmokk och Sorsele bibliotek
Om eventet på Facebook

 

Details

Date:
13 maj 2024
Time:
18:00 - 20:00

Tipsa oss gärna om evenemang som vi borde presentera här. Skicka tips via e-post till: info@amnestysapmi.se

Rulla till toppen