Kalendarium

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Demonstrera mot gruvboomen

16 september 2023 kl 09:30

Lördagen den 16e september samlas människor från hela landet, Sápmi och det internationella samhället, på Sergels torg i Stockholm för en gemensam stående demonstration mot den gruvhets som nu sveper över landet och världen.

Vi är övertygade om att det inte går att lösa klimatkrisen genom att öppna nya gruvor överallt som förstör värdefulla vattentillgångar och känsliga ekosystem.

Amnesty Sápmi, Sameföreningen i Stockholm och Samiska föreningen i Uppsala kommer att delta i gruvdemonstrationen den 16 september. Delta med oss! Ta med samiska flaggor, banderoller och skyltar. Visa vad du tycker om markexploateringen av Sápmi.

Visste du att FN:s urfolksdeklaration behandlar urfolkens rätt att äga, bruka och kontrollera land, territorier och naturresurser? Samtidigt lägger såväl EU-kommissionen som Sveriges regering fram förslag till ändringar i lagstiftningen för att snabba på tillståndsansökan för gruvor.

Mer än trettio miljö-, kultur- och människorättsorganisationer i Sverige, plus internationellt verksamma miljöorganisationer och nätverk gör gemensam sak för att skydda vatten, natur, kultur, djur och barnens framtid på den här planeten!

Nu är det allvar! EU-kommissionen har lagt fram ett nytt lagförslag – EU Critical Raw Materials Act – till Europaparlamentet som just nu behandlas. I lagförslaget finns ett avsnitt som handlar om att företag kan ansöka om att få komma med på en lista över så kallade kritiska projekt. Då kan de få undantag från EU:s egna miljöskyddslagar, en betydligt snabbare tillståndsprocess för gruvbrytning och hjälp med finansiering. –företagen kan få tillstånd ÄVEN OM miljökonsekvensutredningar visar att verksamheten kan få stor negativ påverkan på vatten, miljö samt människors och djurs hälsa.

Läs mer om demonstrationen i evenemanget på Facebook. Vi ses på Sergels torg!

Plats: Sergels Torg, Stockholm

Arrangör: Urbergsgruppen

Detaljer

Datum:
16 september 2023
Tid:
09:30

Tipsa oss gärna om evenemang som vi borde presentera här. Skicka tips via e-post till: sapmi@amnesty.se

Rulla till toppen