Kalendarium

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Dekolonisering av det koloniserade Sápmi

19 november 2023 kl 10:30 - 12:00

Sameföreningen i Stockholm bjuder in till en föreläsning om kolonisering och dekolonisering med Ol-Johán Sikku och Gudrun Kuhmunen. Allmänheten är välkommen. Kostnadsfritt, men du måste anmäla dig i förväg.

Samerna som folk och Sápmi som nation har sedan minst tusen år tillbaka upplevt en ständigt pågående kolonialisering av både markerna och kulturen, men också av normerna och sättet att tänka och värdera det samiska.

Idag fortsätter koloniseringen av Sápmi och samernas kultur och språk med oförminskad takt genom exploatering av samerna marker till gruvor, vindkraftsanläggningar och turism, men också genom otillräcklig utbildning i samiska språk, kultur och historia. Koloniseringen förstärks av okunskap att samerna är ett urfolk i Sápmi och att olika kulturer har olika grundläggande livsfilosofier.

Stora förändringar har skett bara under de senaste hundra åren. Vad har hänt med den samiska kulturen, de samiska normerna och naturfilosofin? Och framför allt, hur ska framtida samer behålla och utveckla sin egen kultur, traditioner och värdegrund?

Koloniseringens förminskande konsekvenser påverkar oss utifrån. Dekolonisering är ett sätt att medvetandegöra samerna själva, men också andra, hur koloniseringen fortsätter att påverka och nedvärdera betydelsen av den samiska kulturen, traditionerna och språket. Dekolonisering innebär också att ta tillbaka och visa att samer har samma värde och rättigheter som alla andra kulturer i världen.

Plats: Sensus, våning 7 i Medborgarhuset på Medborgarplatsen, Södermalm, Stockholm

Medlemmar i Sameföreningen kan också delta i en efterföljande workshop, klockan 13.00-16.00 i samma lokal. Det handlar om att medvetandegöra om koloniseringens effekter och om styrkorna i den samiska kulturen, att protestera mot orättvis behandling och nedvärdering av samerna som folk, att förändra förhållningssättet och lyfta den egna kulturen och språket till den viktigaste normen idag, men också med tanke på nästa generation samer. Anmäl dig i förväg här.

Arrangör: Sameföreningen i Stockholm

Detaljer

Datum:
19 november 2023
Tid:
10:30 - 12:00

Tipsa oss gärna om evenemang som vi borde presentera här. Skicka tips via e-post till: sapmi@amnesty.se

Rulla till toppen