Kalendarium

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Carl-Gösta Ojala: Insamling av mänskliga kvarlevor i Sápmi

20 april 2023 kl 18:00 - 19:15

Carl-Gösta Ojala, universitetslektor vid Uppsala universitet, berättar om insamling av mänskliga kvarlevor ur ett historiskt perspektiv och kopplar det till dagens diskussioner om återbegravningar.

Den svenska vetenskapsvärlden har inte förstått hur kontroversiell forskning på samiska kvarlevor är och inte heller varför det är så laddat. De förstår inte symbolvärdet av återbegravning. Det slog Carl-Gösta Ojala fast i sin doktorsavhandling 2009. Sedan dess har mycket hänt i den svenska vetenskaps- och museivärlden. Hur ser det ut i dag?

Förra året skrev han en rapport om bland annat gravplundringen 1878 av Akamella-kyrkogården i Pajala kommun. Det var en gravplats för samer och tornedalingar. Nu är kvarlevor efter 23 människor återlämnade från Finland och förvaras tillfälligt av Pajala församling i väntan på återbegravning.

Vi avslutar med en frågestund.

Plats: Online.

Tid: Föredraget startar klockan 18.00.

ANMÄL DIG HÄR senast klockan 15.00 den 20 april. Vi skickar ut en länk till alla som har anmält sig i tid.

Det är kostnadsfritt att delta. När du anmäler dig måste klicka på ”Jag godkänner Medborgarskolans köpvillkor” så kommer du vidare i anmälningsformuläret.

Om du inte har ett svenskt personnummer kan du istället anmäla dig via e-post senast den 19 april: lycksele@medborgarskolan.se

Vi kommer att spela in föredraget, men inte den efterföljande frågestunden, för publicering på Amnesty Sápmis webbplats och Youtube-kanal i efterhand.

Arrangör: Amnesty Sápmi och Medborgarskolan Region Nord

Detaljer

Datum:
20 april 2023
Tid:
18:00 - 19:15

Tipsa oss gärna om evenemang som vi borde presentera här. Skicka tips via e-post till: sapmi@amnesty.se

Rulla till toppen