Kalendarium

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Boksamtal: ”Stulet land – svensk makt på samisk mark”

8 november 2023 kl 18:00 - 20:00

Amnesty Sápmi bjuder in till ett boksamtal i november. Innan träffen läser vi boken ”Stulet land – svensk makt på samisk mark” av Lennart Lundmark. När vi ses online samtalar vi om boken under ledning av Jan-Åke Olofsson från Amnesty Sápmi.

Det är kostnadsfritt att delta. För att få ett levande samtal där alla kan vara delaktiga har vi begränsat antal deltagare, max 15 personer. Först till kvarn…

Historikern Lennart Lundmark har ägnat decennier åt forskning om den svenska statens politik gentemot samerna från 1500-talet till allra senaste tid. Han har grävt djupt i arkiven och avslöjar hur övergreppen mot samerna egentligen gick till.

”Det krävdes inga arméer för att erövra samernas land. Det räckte med fogdar och ämbetsmän. De fick agera egenmäktigt med statens goda minne. Sedan gjordes godtycket till lag och förordning” skriver Lennart Lundmark.

”Den svenska samepolitiken bär på ett skuldtyngt historiskt arv. Liksom många andra urfolk har samerna blivit en minoritet på de marker som en gång var deras.

I andra demokratiska länder får urfolk starkare rättigheter på sina traditionella områden, men i Sverige fortsätter samerna att förlora allt mer. Men trycket utifrån ökar. FN:s kommitté mot rasdiskriminering och Europarådets kommission för mänskliga rättigheter är skarpa i sin kritik av Sveriges behandling av samerna”.

Låna boken på biblioteket eller köp den. Vi förväntar oss att alla deltagare har läst boken innan vi ses den 8 november. Samtalet är online.

Boka plats här.

Detaljer

Datum:
8 november 2023
Tid:
18:00 - 20:00

Plats

Online

Arrangörer

Amnesty Sápmi
Medborgarskolan Nord

Tipsa oss gärna om evenemang som vi borde presentera här. Skicka tips via e-post till: sapmi@amnesty.se

Rulla till toppen