Kalendarium

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Bokmässan 2024 med tema Sápmi

26 september 2024 - 29 september 2024

Mittuniversitetet, Gaskeuniversiteete, Östersund

Varje år samlar Polar Law Symposium ett stort antal kända forskare, postdoktorer och doktorander från hela världen för att dela med sig av forskningsbaserad vetenskaplig kunskap om olika polarrelevanta frågor.

Ett av årets teman är Sápmi, som belyser både kulturell mångfald och vetenskapliga framsteg. Seminarierna om Sápmi kommer att utforska samisk kultur och litteratur, historia och identitet.

Årets hedersgäst: Tjállegoahte
Årets största kulturella satsning är Tema Sápmi, där Bokmässan lyfter fram den rika samiska berättartraditionen. Detta är den största samiska kultursatsningen utanför Sápmi någonsin, ett tema som sträcker sig bortom nationsgränser. Med 27 seminarier och 82 medverkande, inklusive hedersgästen Tjállegoahte som arrangerar 15 seminarier, utforskar temat samisk historia, litteratur och filosofi. Bokmässan välkomnar även urfolksgäster från andra länder för att skapa nya, oväntade möten. Besökarna kommer att få inspireras och ta del av en gedigen berättartradition, som har sin utgångspunkt i jojk och duodji, samisk slöjd.

Tema Sápmi arrangeras i samarbete med kulturinstitutionen Tjállegoahte och de samiska författarföreningarna Bágo och Sámi Girječálliid Searvi, som är 2024 års hedersgäster på Bokmässan.

Exempel på innehåll:  

  • Samisk rap och hiphop: Maxida Märak samtalar med de två musikerkollegorna Amoc och Áilu Valle om hur det är att skriva raptexter på samiska och vilka samarbeten som sker i urfolksrapvärlden.
  • Världskonstnären och författaren Britta Marakatt Labba om existens som motstånd och samisk konst.
  • Ett språkseminarium om hur klimatförändringarna påverkar språket i Sápmi, med titeln ”När snön smälter rinner språket bort”.
  • Diskussion om samernas rätt till mark i Sápmi och deras anspråk på mark som de känner har blivit stulen, med inlägg från andra urfolk.
  • En session om sanning och försoning i Norge, som nyligen avslutat sin sannings- och försoningsprocess.
  • Seminariet ”Skogen på liv och död” i samarbete med Svenska kyrkan, som handlar om de renskötande samernas beroende av lavrika skogar.
  • ”Sant och falskt om samer” med systrarna Magdalena och Hannah Graaf.
  • Sápmi och kolonisationen av rymden – ett seminarium som tillhör både tema Sápmi och Rymden, med Ante Mihkkal GaupÁnne Márjá Guttorm GravenJan-Erik WahlundPia Sjögren.

Bland de stora gästerna och författarskapen märks: Ann-Helén LaestadiusElin Anna LabbaSigbjørn SkådenMaxida MärakTina Harnesk, vinnare av Årets Bok 2023, Mats Jonsson och Linnea Axelsson, Augustprisvinnare 2018.

Läs mer här: Bokmässan 2024 med tema Sápmi

Detaljer

Start:
26 september 2024
Slutar:
29 september 2024

Tipsa oss gärna om evenemang som vi borde presentera här. Skicka tips via e-post till: info@amnestysapmi.se

Rulla till toppen