Dollagattis. Samiska personligheter med avtryck i historien

Programserie i tre delar, som kan ses på SVT Play

Möt konstnären och feministen Britta Marakatt-Labba i ett samtal med Anna-Karin Niia. De möts vid Lainioälvens strand i Övre Soppero och samtalar om Britta Marakatt-Labbas brinnande intresse för politik, hennes kärlek till renen och den samiska kulturen och hur hennes konst har tagit henne ut i världen – fast hon helst vill vara hemma i Lappland. Del 1 av 3.

Mikael Svonni är professor emeritus i samisk språkvetenskap. Redan som barn visste han att han skulle välja den akademiska vägen och arbeta med och för det samiska språket. I Rávttas, väster om Kiruna, samtalar Anna-Karin Niia och Mikael om samiskans betydelse och utveckling, men också om kärleken till att laga mat och baka gáhkku. Del 2 av 3.

Genom sin bildkonst, slöjd och sina teaterpjäser har konstnären och slöjdaren Maj Doris Rimpi under åren lyft de samiska frågorna. Anna-Karin Niia och Maj Doris träffas på en pir i Storluleälv vid Maj Doris älskade hem Bárenjárgga. Hon berättar om vad som format hennes liv och att hon saknat rampljuset när hon efter 25 år gjorde bejublad comeback i filmen Sameblod. Del 3 av 3.

Rulla till toppen